
Դիետոլոգները նշել են հինգ մթերք, որոնք հատկապես վնասակար են կազմվածքի համար

Ածխաջրերով հարուստ որոշ մթերքներ հատկապես վնասակար են կազմվածքի համար, նշում են դիետոլոգները։ Eat This, Not That! կայքում նրանք նշել են հինգ մթերքի անուն:
Դիետոլոգ Լիզա Յանգն առաջինը նշել է թխվածքները: Կալորիաների հաշվարկով մեկ թխվածքը հավասար է չորս կամ հինգ կտոր հացի: «Դրանք հաճախ օգտագործվում են որպես նախաճաշ մի շարք հավելումներով, ինչպիսիք են սերուցքային պանիրը, գետնանուշի կարագը և այլ բարձր կալորիականությամբ մթերքները», – shantnews-ի փոխանցմամբ՝ ավելացրել է դիետոլոգ Տրիստա Բեսթը:
Ցուցակում երկրորդ տեղում են նախաճաշի հացահատիկները, որոնք, ըստ մասնագետների, քիչ սննդարար նյութեր են պարունակում: «Մարդիկ հաճախ հացահատիկը կապում են առողջ սննդի հետ, բայց շաքարավազը հաճախ պարունակում է նույնքան կամ ավելի շատ շաքար, քան թխվածքաբլիթները», – բացատրել է Յանը: Դիետոլոգ Մորգին Քլերը հավելել է, որ նախաճաշին հացահատիկ ուտելը կարող է հանգեցնել արյան շաքարի մակարդակի կտրուկ բարձրացման։
Սննդաբանները առողջության և կազմվածքի համար ամենավտանգավորը համարել են քաղցր սոդան, որը շաքարից բացի գրեթե ոչինչ չի պարունակում։
Ցուցակում չորրորդը սպիտակ հացն էր որը, ըստ մասնագետների, վերամշակվում է արտադրության ընթացքում և զրկված է սննդանյութերից: Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ ածխաջրեր եւ նման հացի մեծ քանակությամբ օգտագործումը հանգեցնում է քաշի ավելացման։
Ցուցակում վերջին տեղում է ցորենի զտված ալյուրից պատրաստված մակարոնեղենը: Սննդաբանները բացատրել են, որ նրանք ունեն շատ ածխաջրեր և չունեն մանրաթել: Յանը խորհուրդ է տվել ընտրել կոշտ ցորենից պատրաստված մակարոնեղեն և ուշադիր հետևել չափաբաժնին: