Բաժիններ՝

Խոլեստերին. որքան պետք է լինի օրգանիզմում, ինչով է այն վտանգավոր և օգտակար ու ինչպես չեզոքացնել այն

Ընդունված տեսայետ կա, որ խոլեստերինը չափազանց վտանգավոր է առողջության համար: Այդպե՞ս է արդյոք իրականում, թե՞ ոչ. ,մասնագետների հետ զրևույցում փորձել է պարզել է Aroxj.am-ը:

Նախ նշենք, որ խոլեստերինն արտադրում է լյարդը: Գոյություն ունի խոլեստերինի 2 տեսակ, այսպես ասած՝ «լավ» և «վատ», իսկ ավելի ճիշտ՝ «պետքական-օգտակար» և «անպետք-վնասակար»:  Վնասակար խոլեստերինը լինում է ցածր խտության և հենց դա է կպչում ձեր երակների պատերին ու խցանումներ առաջացնում, ինչը հանգեցնում է մի շարք առողջական խնդիրների: Օգտակար խոլեստերինը արտադրում է հենց օրգանիզմը և այն մասնակցում է  օրգանիզմին անհրաժեշտ մի շարք պրոցեսների ինչպիսին են՝

  • այն մասնակցում է օրգանիզմում սեռական հորմոնների արտադրությանը
  • մասնակցում է ստամոքսալեղիի արտադրության գործընթացին, ինչն իր հերթին նպաստում է մարսողությանը
  • Օրգանիզմին մատակարարում է հանքանյութեր, մասնակցում է տոկսինների չեզոքացմանը
  • Բջջային մակարդակում ապահովվում է մետաբոլիզմը  և բջիջներին մատակարարում է, այսպես կոչված, «շինանյութ»՝ նոր բջիջների ստեղծման համար:

Ինչպես չեզոքացնել «վատ» խոլեստերինը
Ինչպես արդեն նշեցինք՝ «լավ» խոլեստերինը անհրաժեշտ է օրգանիզմին, իսկ ահա վատ խոլեստերինի դեմ պետք է պայքարել: Դրա համար կան բազմաթիվ ձևեր՝ դեղամիջոցներից մինչև առողջ ապրելակերպ ու առողջ սննդակարգ: Ահա դրանցից հիմնականները՝

  • Անհրաժեշտ է նվազեցնել ճարպերի գործածումը սննդակարգում նվազագույնը 30 տոկոսով
  • Հարկավոր է օգտագործել ոչ յուղոտ մսատեսակներ: Միաժամանակ նաև հանել մսի վրայի կաշին ու ճարպոտ հատվածները
  • Բացարձակապես պետք է սննդակարգից հանել կիսաֆաբրիկատները՝ նրբերշիկ, բեկոն, սալյամի
  • Օրգանական ձիթայուղերը անհրաժեշտ է փոխարինել բուսականով
  • Հավկիթ ուտելիս պետք է հանել դեղնուցը
  • Անհրաժեշտ է պակասեցնել հանքանյութերի գործածումը՝ հատկապես կրեմով քաղցրավենիքները
  • Կաթ օգտագործելիս ուշադիր եղեք, որպեսզի նրա բաղադրության մեջ  յուղայնությունը չգերազանցի 1.5 տոկոսը
  • Անհրաժեշտ է օգտագործել բանջարեղեն ու մրգեր
  • Սրան զուգահեռ պետք է ֆիզիկական ակտիվություն դրսևորեք և մարզվեք գոնե 2 օրը մեկ անգամ: Նստակյաց կյանքը «վատՄ խոլեստերինի արտադրությանը հիմնական խթանիչներից է:

Ամբողությամբ՝ սկզբնաղբյուր կայքում:

 

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս