Սննդաբանը նշել է ուղեղի աշխատանքը խթանող մթերքները
Սննդաբան-դիետոլոգ Քրիստինա Պլոտնիկովան Gazeta.Ru-ին տված հարցազրույցում անվանել է ուղեղի աշխատանքը խթանող մթերքներ։
shantnews-ի փոխանցմամբ՝ մասնագետը խորհուրդ է տվել ուշադրություն դարձնել բրոկկոլիին: Նրա խոսքով՝ ցանկացած կաղամբ պարունակում է վիտամինների մեծ պաշար և հեշտությամբ մարսվող բուսական սպիտակուցներ։ Նա նշել է, որ բրոկկոլին պարունակում է նաև լյուտեին և բոր, որոնք բարելավում են ուղեղի աշխատանքը և վիտամին C, որն ամրացնում է արյան անոթները։ Նա խորհուրդ է տվել օրական օգտագործել մինչև 70 գրամ այս սննդամթերքից:
Ընկույզը ևս օգնում է ուղեղի աշխատանքին։ Դիետոլոգը պարզաբանել է, որ ընկույզի բոլոր տեսակներն ունեն սննդային արժեքի և օգուտների ավելացում։ Սակայն հենց ընկույզն է լավացնում հիշողությունը՝ շնորհիվ դրա մեջ պարունակվող լեցիտինի։ Օրական պետք է օգտագործել 3-4 միջին չափի ընկույզ։
Բացի դրանից, սաղմոնը լավ մթերք է ուղեղի համար, որը պարունակում է Omega-3՝ չհագեցած ճարպեր, որոնք կայունացնում են ուղեղի բջիջների միջև հաղորդակցությունը:
Պլոտնիկովան նաև խորհուրդ է տվել ուշադրություն դարձնել հապալասին, քանի որ հատապտուղը զգալիորեն լավացնում է հիշողությունը և բարձրացնում սովորելու ունակությունը։
«Այն պարունակում է ֆլավոնոիդներ՝ տարրեր, որոնք խթանում են արյան հոսքը դեպի ուղեղ: Երկրորդ օգտակար հատկությունը նյարդային բջիջների միջև տեղեկատվության փոխանցման պարզեցումն է»,- նշել է նա։
Դիետոլոգը հավելել է, որ չորացրած մրգերը, այդ թվում՝ չորացրած ծիրանը, սալորաչիրն ու չամիչը, նույնպես կօգնեն բարելավել ուղեղի աշխատանքը և հիշողությունը։ Նրա խոսքով՝ այս մթերքները կայունացնում են օրգանիզմում նյութափոխանակության գործընթացները, ինչպես նաև վերականգնում են ճանաչողական ֆունկցիաները։ Միաժամանակ մասնագետը զգուշացրել է չրերի ավելցուկային կալորիականության մասին։
«Ավելի լավ է մի քանի բան ավելացնել շիլային կամ կեսօրվա խորտիկին», – ասել է նա:
Ավելի վաղ ֆիզիոթերապևտ Ֆիլիպ Գլուբոկովը զգուշացրել էր, որ շատ բոված սուրճը կարող է ճնշել մարսողությունը: Նա խորհուրդ է տվեց թունդ սուրճը չզուգակցել լիարժեք կերակուրների հետ՝ ավելի լավ է այն օգտագործել կերակուրների միջև։