
Մասնագետները զգուշացնում են մանկական գիրության նոր վտանգավոր հետևանքի մասին

Լիդսի համալսարանի (Մեծ Բրիտանիա) գիտնականները պարզել են, որ ավելորդ քաշ կամ գիրություն ունեցող երեխաներն ու երիտասարդները երկաթի դեֆիցիտի էականորեն բարձր ռիսկի են ենթարկվում: Այս պայմանը բացասաբար է անդրադառնում ուշադրության, կենտրոնացման և հիշողության վրա, ինչպես նաև կարող է մեծացնել այնպիսի պայմանների զարգացման ռիսկը, ինչպիսիք են աուտիզմը և ADHD-ը: Ըստ shantnews-ի՝ արդյունքները հրապարակվել են BMJ (British Medical Journal) Global Health ամսագրում:
Հետազոտության ընթացքում գիտնականները վերլուծել են գոյություն ունեցող հազարավոր գիտական աշխատություններ՝ կապված ճարպակալման և օրգանիզմում երկաթի դեֆիցիտի հետ: Մետավերլուծության մեջ ընդգրկված ուսումնասիրությունների մասնակիցները երեխաներ և մինչև 25 տարեկան մարդիկ էին տարբեր երկրներից։
Պարզվել է, որ գեր և ավելորդ քաշ ունեցող երեխաների և երիտասարդների մոտ զգալիորեն աճել է երկաթի դեֆիցիտի անեմիայի զարգացման ռիսկը։ Սա պաթոլոգիական վիճակ է, որը բնութագրվում է մարմնում երկաթի մակարդակի նվազմամբ, ինչը հանգեցնում է արյան կարմիր բջիջների և հեմոգլոբինի կոնցենտրացիայի նվազմանը: Երկաթի պակասը կարող է առաջացնել հոգնածության ավելացում, հիշողության և կենտրոնացման նվազում: Նշվում է նաև, որ երեխաների մոտ անեմիան աուտիզմի և ADHD-ի (ուշադրության դեֆիցիտի հիպերակտիվության խանգարման) սադրիչ է:
Գիտնականների կարծիքով՝ գեր երեխաների օրգանիզմում երկաթի պակասը կարող է պայմանավորված լինել ոչ ճիշտ սնվելով։ Մասնավորապես, դրա պատճառը կարող է լինել արագ սննդի «դատարկ» կալորիաներով հարուստ սննդակարգը, քաղցրավենիքի, չիփսերի և շաքարի վրա հիմնված ըմպելիքների օգտագործումը։ Նման սնունդը պարունակում է շատ ճարպեր և ածխաջրեր, բայց քիչ օգտակար սննդանյութեր, այդ թվում՝ երկաթ։