Բաժիններ՝

Գիտնականները ձիթապտղի յուղի նոր օգտակար հատկություն են հայտնաբերել

Պորտուգալիայի Պորտոյի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ ձիթապտղի յուղի հակաօքսիդանտ հատկությունները կարող են բարելավել նեյրոբլաստոմայի՝ չարորակ նորագոյացության բուժման արդյունավետությունը, որը զարգանում է նյարդային համակարգի պրեկուրսոր բջիջներից՝ նեյրոբլաստներից: Հետազոտության արդյունքները, ըստ shantnews-ի՝  հրապարակվել են Nutrients ամսագրում:

Նշվում է, որ նեյրոբլաստոմայով հիվանդանում են հիմնականում մինչև հինգ տարեկան երեխաները։ Որպես կանոն, հիվանդությունը պայմանավորված է գենետիկ մուտացիայով, որը տեղի է ունենում վաղ զարգացման ընթացքում: Միևնույն ժամանակ, օրգանիզմում օքսիդատիվ սթրեսը կարող է արագացնել ուռուցքների աճը նեյրոբլաստներից՝ սեռական բջիջներից, որոնք սովորաբար վերածվում են նեյրոնների:

Պորտուգալացի գիտնականների ուսումնասիրությունը պարզել է, որ այս արտադրանքում պարունակվող OLE ֆենոլային միացությունը, ինչպես նաև դրա խմորման արտադրանքը, որը կոչվում է HT, կարող է նվազեցնել օքսիդատիվ սթրեսը մարմնում:

Գիտնականները բացատրել են, որ այդ նյութերը կարող են պաշտպանել մարմնի բջիջները ազատ ռադիկալների վնասից՝ քիմիական մասնիկներից, որոնք կուտակվում են բնական նյութափոխանակության ընթացքում: Այս գործողությունը կապված է նաև հակաուռուցքային ազդեցության հետ։ Սա նշանակում է, որ ձիթապտղի յուղի օգտագործումը որպես համալիր թերապիայի տարր կարող է բարձրացնել նեյրոբլաստոմայի դեղորայքային բուժման արդյունավետությունը և նվազեցնել մետաստազների հավանականությունը:

Կարդացեք նաև

Տեսանյութեր

Լրահոս