Նախաճաշից հրաժարվելը կարող է լրջորեն խաթարել իմունիտետի աշխատանքը
Մաունթ Սինայ բժշկական կենտրոնի Իկանա բժշկական դպրոցի գիտնականները պարզել են, որ նախաճաշը բաց թողնելը ուղեղում ռեակցիա է առաջացնում, որը հանգեցնում է իմունային ֆունկցիայի նվազմանը: Հետազոտությունը, ըստ shantnews-ի՝ հրապարակվել է Immunity ամսագրում։
Գիտնականները փորձ են անցկացրել մկների երկու խմբի վրա։ Մի խումբը նախաճաշ էր ուտում արթնանալուց անմիջապես հետո, իսկ մյուս խումբը նախաճաշ չէր ուտում: Հետազոտողները երկու խմբերում էլ արյան նմուշներ են հավաքել արթնանալուց անմիջապես հետո, այնուհետև չորս և ութ ժամ անց:
Հետազոտողները նկատել են հստակ տարբերություն արթնանալուց հետո հավաքված նմուշների մեջ: Մասնավորապես, գիտնականները տարբերություն են տեսել մոնոցիտների քանակի մեջ. չորս ժամ անց դրանց թիվը նվազել է 90 տոկոսով նախաճաշ բաց թողած մկների արյան մեջ: Այս իմունային բջիջները սպիտակ արյան բջիջների տեսակ են, որոնք արտադրվում են ոսկրածուծում: Նրանք շատ կարևոր դերեր են խաղում օրգանիզմում ՝ սկսած վարակների դեմ պայքարից մինչև սրտի հիվանդություն և քաղցկեղ:
Գիտնականները պարզել են, որ սոված մկների մոտ մոնոցիտները վերադառնում էին ոսկրածուծ՝ ձմեռելու համար: Միևնույն ժամանակ, ոսկրածուծում նոր բջիջների արտադրությունը նվազել է։ Միևնույն ժամանակ, մոնոցիտները սկսել են սխալ ծերանալ, չնայած նրանք ավելի երկար էին ապրում ձմեռման պատճառով: Վարակից պաշտպանվելու փոխարեն, այս փոփոխված մոնոցիտները բորբոքում էին առաջացնում ՝ մարմինը դարձնելով ավելի քիչ դիմացկուն վարակների նկատմամբ:
Կենսաբանները նաև հայտնաբերել են ուղեղի որոշակի տարածքներ, որոնք վերահսկում էին մոնոցիտների արձագանքը ծոմ պահելու ժամանակ: Վերջին տարիներին բազմաթիվ ուսումնասիրություններ ցույց են տալիս ծոմ պահելու (օրական մի քանի ժամ ուտելու ժամանակը սահմանափակելու) օգուտները քաշի կորստի, շաքարախտի և այլ հիվանդությունների վերահսկման համար: Գիտնականների հայտնագործությունը կօգնի ավելի լավ հասկանալ նման սնվելու կողմնակի ազդեցությունները։