Բաժիններ՝

Միգրենի առաջացման հիմնական գործոնները

Միգրեն հրահրող կարող է լինել կարմիր գինու, շամպայնի և սուրճի օգտագործումը, ըստ shantnews-ի՝ Lenta.ru-ին տված հարցազրույցումպարզաբանել է «Սեմեյնայա» կլինիկայի նյարդաբան Նատալյա Կուզմենկոն։

Ըստ Կուզմենկոյի, բժշկության մեջ կոնսենսուս չկա միգրենի առաջացման մեխանիզմի վերաբերյալ, սակայն ամենատարածված վարկածն այն է, որ միգրենի ցավը հիմնված է նեյրոգեն բորբոքման և երկրորդային անոթների լայնացման վրա: Հիվանդությունը հաճախ ժառանգական է, կանայք ավելի հաճախ են տառապում հիվանդության նոպաներից:

Կան գործոններ, որոնք հանգեցնում են միգրենի նոպաների աճի։ Դրանք են՝ սթրեսային իրավիճակներ, ալկոհոլի, հատկապես գազավորված ըմպելիքների օգտագործում, շամպայնի և կարմիր գինու օգտագործումը:

Սուրճի և կոֆեին պարունակող ըմպելիքների չարաշահումը, անկանոն սնունդը, քնի պակասը կամ ավելորդությունը, ուժեղ հոտերն ու աղմուկը, պայծառ լույսերը, ֆիզիկական ակտիվությունը, եղանակային փոփոխությունները կարող են նոպա հրահրել: Միգրենը կարող է սկսվել նաև դաշտանի ժամանակ և որոշակի դեղամիջոցներ և հորմոնալ հակաբեղմնավորիչներ ընդունելիս:

Կուզմենկոն նշել է, որ միգրենը կարելի է ճանաչել բնորոշ նշաններով։ Դրանցից ամենաուշագրավը նա անվանեց գլխի մի կողմում արտահայտված թրթռացող ցավը, որն ուժեղանում է ցանկացած ֆիզիկական ակտիվության դեպքում: Նաև միգրենի ցավային սինդրոմը սովորաբար ուղեկցվում է սրտխառնոցով, փսխումով, ձայնով և ֆոտոֆոբիայով: Նոպան կարող է տևել 4-ից մինչև 72 ժամ։

Ցավային նոպաները թուլացնելու կամ նվազեցնելու համար անհրաժեշտ է պահպանել կանխարգելիչ միջոցառումներ, շարունակեց նյարդաբանը։ Նրա խոսքով, միգրենից ազատվելը բարդ խնդիր է, որը պահանջում է ոչ միայն դեղամիջոցներ, այլև ապրելակերպի փոփոխություն։

«Միգրենի նոպաները կանխարգելելու համար պետք է փոխել ապրելակերպը, խուսափել գլխացավեր հրահրող միջոցներից, ճիշտ և կանոնավոր սնվել»,- ասաց բժիշկը։

Ավելի վաղ նյարդավիրաբույժ Քրիստինա Լյուբիմայան թվարկել էր ցավազրկողների անվերահսկելի օգտագործման վտանգավոր հետեւանքները։ Այս կատեգորիայի դեղերի չարաշահումը սպառնում է գաստրիտով, խոցով և միգրենով, զգուշացրել է նա։

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս