Մթերքներ, որոնք հրահրում են գաստրիտի զարգացումը
Սնուցման որակն ուղղակիորեն ազդում է ընդհանուր առողջության վրա, հատկապես՝ աղեստամոքսային տրակտի (GIT) վիճակի վրա։ Մասնավորապես, որոշ մթերքների օգտագործումը կարող է նպաստել գաստրիտի զարգացմանը, զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգ Պատեմատ Շամաեւան Газета.Ru-ի հետ զրույցում։
Այսպիսով, նա ներառել է գաստրիտի և ստամոքս-աղիքային այլ հիվանդությունների զարգացում հրահրող ապրանքների շարքում` էներգետիկ և գազավորված ըմպելիքներ, ինչպես նաև լիմոնադներ, կիսաֆաբրիկատ մսամթերք, անբնական սոուսներ, շաքարավազ և քաղցրացուցիչներ պարունակող ապրանքներ, տապակած ձեթով և բարձր կալորիականությամբ մթերքներով արագ սնունդ, համեմունքներ, որոնք գրգռում են ստամոքսի լորձաթաղանթը.
«Հաճախակի օգտագործման դեպքում այդ մթերքները կարող են վնասել ստամոքսի լորձաթաղանթը և առաջացնել գաստրիտ՝ լորձաթաղանթի վերականգնման բջջային մեխանիզմների խաթարման պատճառով»,- ըստ shantnews-ի՝ զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգը։
Ըստ նրա, հիվանդության զարգացմանը կարող են նպաստել ոչ ստերոիդային հակաբորբոքային դեղերի երկարատև կամ հաճախակի օգտագործումը, ինչպես նաև վատ սովորությունները՝ ծխելը, ներառյալ էլեկտրոնային ծխախոտը և ալկոհոլ օգտագործելը։
«Այս տարի խնձորի քացախի նորաձեւություն է տարածվել: Այն խստիվ հակացուցված է աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների դեպքում, քանի որ կարող է հանգեցնել դրանց սրացման։ Ամենից հաճախ սրվում են գաստրիտը և ստամոքսի խոցը։ Նման արտադրանքը հակացուցված է նաև բարձր թթվայնություն ունեցող մարդկանց»,- հավելել է Շամաեւան։
Ըստ նրաէ, շատ դժվար է սննդակարգից ամբողջությամբ բացառել վերը նշված բոլոր մթերքները, բայց միանգամայն հնարավոր է սահմանափակել դրանց սպառումը։