Բաժիններ՝

Դիետոլոգը բացատրել է, թե ում է հակացուցված ձկան յուղը

Ձկան յուղը հարուստ է օմեգա-3 ճարպաթթուներով և ճարպային լուծվող վիտամիններով, ասում է դիետոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Ռիմմա Մոիսենկոն։ Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում նա պարզաբանել է, թե ում համար է այս ապրանքը կենսականորեն անհրաժեշտ, և ում է այն հակացուցված։

Առաջին հերթին, ձկան յուղը հայտնի է որպես վիտամին D-ի աղբյուր և ռախիտի կանխարգելման միջոց, խորհրդային երեխաներն այն ստացել են առանց ձախողման, նշել է Մոիսենկոն։ Այնուամենայնիվ, կան նաև այլ նյութեր, որոնք կազմում են այս արտադրանքը, որոնք ոչ պակաս արժեքավոր են, կարծում է նա: Դիետոլոգի խոսքով՝ ձկան յուղը պարունակում է օմեգա-3 պոլիչհագեցած ճարպաթթուների յուրահատուկ բաղադրություն։

«Բոլոր ճարպաթթուների մեջ, որոնք մենք ստանում ենք սննդից, օմեգա-3-ը պետք է գերակշռի, որպեսզի մեր անոթների պատերը կատարյալ վիճակում լինեն: Բայց մեր սննդակարգը պարունակում է ավելի շատ օմեգա-6 ճարպաթթուներ»,- shantnews-ի փոխանցմամբ՝ պարզաբանել է Մոիսենկոն։

Որոշ մարդկանց, ելնելով իրենց գենետիկ առանձնահատկություններից, կենսականորեն անհրաժեշտ են ձկան յուղում պարունակվող օմեգա-3 պոլիչհագեցած ճարպաթթուները, ընդգծել է բժիշկը։ Իսկ արտադրանքի վիտամինային բաղադրությունը օգտակար է դարձնում նրանց համար, ովքեր պետք է նորմալացնեն արյան մակարդումը, ամրապնդեն իմունիտետը, բարելավեն մաշկի վիճակը, շարունակել է նա։

Վիտամին A-ն մաշկը, իմունային պատասխանն է, տեսողության սրությունը: Ավելին, ձկան յուղը պարունակում է ոչ թե բուսական պրովիտամին, այլ կենդանական ռետինոլ, որը կլանում է բոլորը: K1 և K2 վիտամինները նորմալացնում են արյան մակարդումը և կանխում արյան մակարդման առաջացումը: K2-ն անհրաժեշտ է օստեոպորոզի և երիկամների քրոնիկ հիվանդության կանխարգելման համար»,- ասել է Մոիսենկոն։

Միևնույն ժամանակ, ձկան յուղն ունի հակացուցումներ, խորհուրդ չի տրվում այն ​​պարբերաբար ընդունել առանց բժշկի հետ խորհրդակցելու, հավելեց նա։

«Կան մարդիկ, ովքեր ալերգիկ են ձկան նկատմամբ, չպետք է ձկան յուղ օգտագործեն: Այն մարդկանց, ում ենթաստամոքսային գեղձը բավարար ֆերմենտներ չի արտադրում, նույնպես հակացուցված է այս ապրանքը: Կան մարդիկ, ովքեր ունեն ոչ սպեցիֆիկ աուտոիմուն պրոցեսներ աղիներում, ովքեր թույլ են ձկան յուղի նկատմամբ: Կան մարդիկ, որոնք ունեն հակատարիքային գեն, նրանք օրգանիզմում օմեգա-3 ճարպաթթուներ ունեն ցանկացած մթերքից, և ձկան յուղը նույնպես հակացուցված է նրանց»,-նշել է Մոյսենկոն։

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս