Բաժիններ՝

Բժիշկը ցրել է քաղցկեղի մասին հայտնի միֆերը

Քաղցր սնունդը և գենետիկորեն ձևափոխված մթերքները (ԳՁՕ) չեն հրահրում քաղցկեղի բջիջների աճը, ասում է գինեկոլոգ Օլգա Ուլանկինան։ Gazeta.Ru-ի հետ զրույցում նա ցրել է քաղցկեղի մասին եւս մի քանի հայտնի միֆ։

Ուլանկինան առաջին հայտնի առասպելն է անվանել այն համոզմունքը, որ նրանք, ովքեր սիրում են քաղցրավենիք, ավելի հավանական է, որ քաղցկեղով հիվանդանան:

Փաստորեն, բժիշկն ասում է, որ ոչ մի ապացույց չկա, որ շաքարի օգտագործումը քաղցկեղ է առաջացնում:

«Սակայն ավելացված շաքարի չափից ավելի օգտագործումը կարող է նպաստել գիրացմանը, որն իրականում մեծացնում է չարորակ ուռուցքների զարգացման վտանգը»,- նշել է Ուլանկինան:

Նաեւ, ըստ բժշկի, ԳՁՕ-ից քաղցկեղով հիվանդանալ չի կարելի։ Չկա որևէ ապացույց, որ նման արտադրանքը մարդու գենոմում մուտացիաներ է առաջացնում և քաղցկեղ է հրահրում, ըստ shantnews-ի՝ վստահեցրել է Ուլանկինան։

«Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը (ԱՀԿ) նույնպես համոզված է, որ ԳՁՕ արտադրանքը վտանգ չի ներկայացնում մարդու առողջության համար»,- նշել է մասնագետը։

Մեկ այլ մտավախություն, որի մասին խոսել է Ուլանկինան, կապված է բջջային հեռախոսների օգտագործման պատճառով քաղցկեղի առաջացման հետ։ Նրա խոսքով, անհանգստությունն առաջացել է այն բանից հետո, երբ ԱՀԿ-ն 2014 թվականին պոտենցիալ քաղցկեղածինների ցանկում ավելացրել է բջջային հեռախոսների կողմից առաջացած էլեկտրամագնիսական դաշտերը: Որոշման ընդունման պահին դրա մասին հստակ ապացույց չկար։ Հետագայում ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ ռադիոալիքները բավականաչափ էներգիա չունեն ԴՆԹ-ն քայքայելու և բջիջները վնասելու համար, հավելել է բժիշկը:

«Բջջային հեռախոսների վնասակարության կամ անվնասության մասին բանավեճը դեռ շարունակվում է»,- եզրափակել է մասնագետը։

Ի վերջո, Ուլանկինան սխալ համոզմունք է անվանել այն, որ քաղցկեղը ի հայտ չի գալիս, եթե նախկինում ​​ընտանիքում ոչ ոք չի ունեցել: Նա բացատրել է, որ հայտնաբերված քաղցկեղների 10 տոկոսն իսկապես ժառանգական նախատրամադրվածություն ունեն: Բայց, բացի այս գործոնից, հիվանդության վրա ազդում է շրջակա միջավայրն ու ապրելակերպը։

Այսպիսով, ըստ բժշկի, նույնիսկ թեթև ալկոհոլային խմիչքների չարաշահումը մեծացնում է գլխի և պարանոցի, կերակրափողի, լյարդի և աղիների չարորակ ուռուցքների առաջացման վտանգը։

Տեսանյութեր

Լրահոս