Վտանգավոր սխալներ, որոնք թույլ են տրվում նիհարելիս
Կալորիաների հաշվումը նիհարելու շատ արդյունավետ միջոց է, սակայն կարևոր է սնունդը չդիտարկել որպես միայն էներգիայի աղբյուր: Այս մասին VKontakte-ի եթերում խոսել է թիվ 13 մարզային հիվանդանոցի էնդոկրինոլոգ Նատալյա Ժիլյակովան։
Սնունդը վիտամինների և միկրոտարրերի աղբյուր է, որոնք հատուկ նյութեր են։ Բայց անհրաժեշտ է նաև էներգիա ստանալ։ Դրա չափանիշը կալորիաներն են, որոնք ֆիզիկական մարմնավորում չունեն։ Մարդու ամենօրյա կալորիաների պահանջարկը բաղկացած է բազալ նյութափոխանակությունից (շնչառության, մարսողության, սրտի բաբախյունի էներգիա և ֆիզիկական ակտիվության համար էներգիա):
Բոլոր մարդկանց կալորիականությունը տարբեր է և կախված է սեռից, հասակից և քաշից, տարիքից, հիվանդությունների առկայությունից և ակտիվության մակարդակից։
Կալորիականության հաշվարկը նիհարելու շատ արդյունավետ գործիք է: Սակայն պետք է հասկանալ, որ սննդի մեջ կալորիաների քանակը հավասար չէ նրա սննդային արժեքին, նշել է բժիշկը։
«Չի կարելի թույլ տալ, որ սննդային արժեքը տուժի կալորիականության դեֆիցիտի պատճառով: Սնուցումը պետք է հավասարակշռված լինի սպիտակուցների, ճարպերի, ածխաջրերի և կալորիականության մեջ: Հակառակ դեպքում, ցանկալի քաշի հետ մեկտեղ կարող եք լուրջ առողջական խնդիրներ ստանալ»,- ընդգծել է Ժիլյակովան։