Բժիշկը հղիություն պլանավորող կանանց խորհուրդ է տվել հրաժարվել սուրճից
Հղիություն պլանավորելիս խորհուրդ չի տրվում սուրճ խմել։ Այս մասին «Իզվեստիա»-ին հայտնել է Կրթության պետական համալսարանի բժշկական ֆակուլտետի հիմնարար բժշկական առարկաների ամբիոնի ասիստենտ Ելենա Բլիզնյուկը:
«Հղիություն պլանավորելիս խորհուրդ չի տրվում սուրճ խմել։ Կոֆեինը ազդում է արգանդափողերի գործունեության վրա, փոխում է հորմոնալ մակարդակը, խանգարում է նորմալ օվուլյացիային ու բարդացնում բեղմնավորման գործընթացը։ Հայտնի է, որ կոֆեինը զգալիորեն վատացնում է արգանդափողերի տոնուսը, որոնց միջոցով ձվաբջիջը ձվարաններից անցնում է արգանդ։ Արգանդային խողովակների մկանների թույլ կծկման դեպքում ձուն չի կարող շարժվել: Օրական ավելի քան չորս բաժակ սուրճ խմելը, ամենայն հավանականությամբ, կխանգարի բեղմնավորմանը»,- ըստ shantnews-ի՝ասել է նա:
Խորհուրդ չի տրվում նաև մեծ քանակությամբ կոֆեին պարունակող մթերքներ և խմիչքներ օգտագործել՝ սև թեյ և շոկոլադ, ասել է Բլիզնյուկը։
«Բացի կոֆեին պարունակող մթերքներից, բեղմնավորման հավանականությունը նվազեցնում է ցածր յուղայնությամբ կաթնամթերքի հաճախակի օգտագործումը, քանի որ նման դիետան հանգեցնում է անովուլյացիայի: Բեղմնավորումն այս դեպքում անհնար է։ Դուք նաև պետք է սահմանափակեք ձեր սննդակարգում այն մթերքները, որոնք նպաստում են ֆոնային բորբոքային պրոցեսների զարգացմանը՝ ալյուր, հրուշակեղեն, կարմիր միս, քաղցր գազավորված ըմպելիքներ։ Այս մթերքների կանոնավոր սպառման դեպքում օրգանիզմը մտնում է «ներքին ռեակտիվության» ռեժիմ, որի դեպքում բեղմնավորումը դժվար է նույն պատճառներով, ինչ ֆիզիոլոգիական սթրեսի ժամանակ»,- ասել է բժիշկը։