Բժիշկը նշել է վիտամին D-ի անբավարարության ախտանիշները
Վիտամին D-ն մասնակցում է օրգանիզմի բազմաթիվ կարևոր գործընթացներին՝ պատասխանատու կայուն տրամադրության և լավ առողջության համար։ «Իզվեստիային» այս մասին ասել է «Մեդիցինա» ԲԲԸ-ի (ակադեմիկոս Ռոյտբերգի կլինիկա) ավագ բժիշկ, բարձրագույն կատեգորիայի բժիշկ Օլեսյա Սավելևան։
«Վիտամին D-ն էական ճարպային լուծվող սեկոստերոիդ է, որը բնականաբար սինթեզվում է մարմնում՝ արևի ազդեցության և սննդի ընդունման միջոցով: Այն պատասխանատու է մարմնում հանքային նյութափոխանակության կարգավորման և իմունային համակարգի պահպանման համար, անհրաժեշտ է ոսկորների առողջության և աճի, սրտանոթային համակարգի աշխատանքի, բորբոքումների նվազեցման, վահանաձև գեղձի և նորմալ արյան մակարդման համար: Վերջապես, վիտամին D-ն կայուն տրամադրություն է և լավ առողջություն»,- shantnews-ի փոխանցմամբ՝ նշել է մասնագետը։
Միաժամանակ, ինչպես նշել է բժիշկը, մարդկանց մեծամասնությունը բախվում է օրգանիզմում վիտամին D-ի պակասի կամ ոչ օպտիմալ մակարդակի հետ։ Փաստն այն է, որ առանց հավելումների դժվար է ձեռք բերել գոնե նվազագույն թույլատրելի քանակությունը։
«Հոգնածությունը, դեպրեսիան, թույլ իմունիտետը, քաշի ավելացումը, եղունգների և մազերի փխրունության ավելացումը, ավելորդ քրտնարտադրությունը, մկանների թուլությունը, քնի խանգարումը, հոգնածությունը, տրամադրության հաճախակի փոփոխությունները՝ այս վիտամինի պակասի նշաններն են», – զգուշացրել է Սավելևան:
Նա պարզաբանել է, որ վիտամին D-ն ընդունվում է սննդի և հավելումների միջոցով և սինթեզվում է մաշկի մեջ արևի լույսի օգնությամբ։ Այդ իսկ պատճառով օրական 15-30 րոպե, բաց մաշկը պետք է ենթարկվի արևի լույսի։ Այս առումով, այս վիտամինի պակասը փոխհատուցելու համար խորհուրդ է տրվում հնարավորինս հաճախ լինել փողոցում, հատկապես, եթե մարդն ամբողջ օրը աշխատում է փակ տարածքում։
«Վիտամի D-ի հարուստ աղբյուր են կաթնամթերքը, սունկը, յուղոտ ձուկը, տավարի լյարդը, ձվի դեղնուցը: Եթե դուք ինքներդ չեք կարող կարգավորել սննդակարգը, ապա անհրաժեշտ է բժշկի հետ խորհրդակցելուց հետո խստորեն ընդունել վիտամին D։ Նա ախտորոշում և խորհուրդներ կտա դեղը ընդունելու վերաբերյալ»,- եզրափակել է մասնագետը։