Բաժիններ՝

Վարակաբանը թվարկել է ամենամաքուր և ամենաաղտոտված մրգերի ու բանջարեղենի տեսակները և նշել դրանք լվանալու ճիշտ ձևը

Վարակաբան, քիթ-կոկորդ-ականջաբան և Կուրսկ քաղաքի Medscan ընկերությունների խմբի բժշկական հետազոտությունների և կանխարգելման կենտրոնի գլխավոր բժիշկ Ելենա Շևչենկոն կոչ է արել լվանալ բանջարեղենն ու միրգը կեղևով։ Այս մասին փոխանցում է shantnews-ը։

Gazeta.Ru-ի հետ զրույցում նա բացատրել է, որ կեղտոտ բանջարեղենի ու մրգերի վտանգը վնասակար միկրոօրգանիզմների ու բակտերիաների մեջ է։ Հում սննդի հետ կապված ամենատարածված հիվանդությունները աղիքային վարակներն են: Ամենավտանգավորը մանրէներն են, ինչպիսիք են սալմոնելլան, շիգելլան: Դրանք են դիզենտերիային և վիրուսային հիվանդությունների հարուցիչները։ Սննդային ծանր թունավորումը նույնպես առաջացնում է երիկամների անբավարարություն:

Ինչպես հիշել է Շևչենկոն, բանջարեղենը, մրգերն ու հատապտուղները ցողում են թունաքիմիկատներով, միջատասպաններով և այլ քիմիական պարարտանյութերով, որոնք չեն լվանում սովորական ջրով։ Վտանգավոր են նաև միջատասպանները և «կոնսերվանտները», ինչպիսիք են դիֆենիլը և ծծմբի երկօքսիդը, որոնք օգտագործվում են երկարատև պահպանման համար նախատեսված սննդամթերքի մշակման համար:

Բացի դրանից, բժիշկն ասել է, որ գեղեցիկ փայլուն տեսք տալու և ավելի երկար պահելու համար բանջարեղենն ու մրգերը պատում են մոմով կամ պորֆիրինով, որը նավթի վերամշակման արդյունք է։

«Այս բոլոր նյութերը ոչ մի կապ չունեն մարդու առողջության օգուտների հետ: Այսպիսով, աճի և տեղափոխման համար օգտակար նյութերը կուտակվում են մարմնում և կարող են հանգեցնել տարբեր հիվանդությունների՝ խնդիրներ առաջացնելով լյարդի, աղիների և ստամոքսի հետ»,- ասել է Շևչենկոն։

Բալը, տանձը, խաղողը, կարտոֆիլը, ելակը, նեկտարինը, խնձորը, քաղցր պղպեղը, դեղձը, սպանախը, նեխուրն ու հազարը ամենաաղտոտված մրգերն ու բանջարեղենն են, ասել է նա։ Ամենաքիչ աղտոտվածների թվում նա նշել է ավոկադոն, արքայախնձորը, ծնեբեկը, բանանը, քաղցր եգիպտացորենը, կիվին, սոխը, սմբուկը, մանգոն, բրոկկոլին, քաղցր ոլոռը և կաղամբը:

Միաժամանակ բժիշկը պարզաբանել է, որ այս ցանկը չի նշում որոշակի ապրանքների վտանգավորության մասին։ Պարզապես ավելի աղտոտվածները պետք է ավելի մանրակրկիտ լվացվեն: Նույնիսկ մրգերն ու բանջարեղենը, որոնք պետք է մաքրվեն, պետք է լվանալ, քանի որ կեղտը և բակտերիաները կարող են թափանցել մարմնի վրա ձեռքերի կամ դանակի շեղբի միջոցով:

Շևչենկոն խորհուրդ է տվել մրգերն ու բանջարեղենը հոսող ջրի տակ լվանալ սպունգով 30-60 վայրկյան, որից հետո դրանք լվանալ եռման ջրով, որպեսզի ոչնչացնեն մանրէները։ Բոլոր վիտամինները պահպանվում են այս կերպ։ Նա բացատրել է, որ օճառի և այլ լվացող միջոցների օգտագործումը չարժե, քանի որ մրգի մակերեսը ծակոտկեն է, իսկ կենցաղային ապրանքները՝ թունավոր։ Քիմիական նյութերը կարող են մնալ մակերեսին և ներթափանցել մարդու օրգանիզմ, ինչը կարող է առաջացնել ալերգիկ ռեակցիաներ կամ թունավորումներ, ընդգծել է վարակաբանը։

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս