Էնդոկրինոլոգը խորհուրդներ է տվել օրգանիզմը գարնանը նախապատրաստելու վերաբերյալ
Էնդոկրինոլոգ, Կլինիկական լաբորատոր ախտորոշման ամբիոնի դոցենտ Նատալյա Բալաշովան խոսել է մարմինը գարնանը պատրաստելու մասին։
Evening Moscow-ին տված հարցազրույցում մասնագետը նշել է, որ ցուրտ սեզոնի սկիզբը կարող է բացասաբար ազդել մարդու ինքնազգացողության վրա։
Ըստ shantnews-ի՝ նա հիշել է, որ մրսածության պիկ եղանակներն են աշունն ու գարունը, հետևաբար օրգանիզմը պահպանելու համար պետք է կարգավորել առօրյան, ավելի շատ շարժվել, ընդունել մուլտիվիտամինային համալիրներ կամ սննդային հավելումներ։
Էնդոկրինոլոգի խոսքով՝ գարնանը փոխվում է մելատոնինի և այլ հորմոնների սինթեզը, ուստի պետք է քնել մինչև կեսգիշեր, քունը պետք է լինի առնվազն վեց ժամ։ Բացի դրանից, սննդակարգում կարևոր է պահպանել էներգիայի հավասարակշռությունը:
Բժիշկը նշել է, որ մարդկանց մոտ ամբողջ տարին հաճախ էական վիտամինների ու միկրոտարրերի պակաս է լինում օրգանիզմում։ Այս առումով արժե շարունակաբար ընդունել վիտամիններ, մասնավորապես D, C, ցինկ և սելեն:
Վիտամին D-ն հայտնաբերված է ձկների, ջրիմուռների մեջ, և այն կարելի է ստանալ նաև արևի հաճախակի ազդեցությունից: Վիտամին C-ն կարելի է համալրել քաղցր պղպեղ, մասուր, կիվի և ցիտրուսային մրգեր ուտելով։ Ցինկը հայտնաբերվել է տավարի, լյարդի և ծովամթերքի մեջ: Սելենը կարելի է ստանալ հատիկաընդեղենից, պիստակից կամ ցորենի թեփից։
Բժիշկը նաեւ հորդորել է չմոռանալ ֆիզիկական ակտիվության մասին, որը բարելավում է անոթների, սրտի, իմունային համակարգի վիճակը։