
Գիտնականները նշել են կեղտոտ պատուհանների վտանգի մասին

Բիրմինգհեմի համալսարանի գիտնականները ցույց են տվել, որ մթնոլորտից եկող վնասակար նյութերը կարող են ներթափանցել սենյակի օդ ճարպաթթուների թաղանթի տակից։ Հետազոտությունը, ըստ shantnews-ի՝ հրապարակված է Environmental Science: Atmospheres ամսագրում:
Թիմն աշխատել է ընդամենը մի քանի տասնյակ նանոմետր հաստության յուղոտ թաղանթների նմուշների հետ: Հետազոտողները օգտագործել են նեյտրոններ և ռենտգենյան ճառագայթներ՝ թաղանթների նանոմասշտաբի բաղադրությունը որոշելու համար: Գիտնականները պարզել են, որ ճարպաթթուները, որոնք առկա են ճաշ պատրաստելու արտանետումներում, չափազանց կայուն են և դժվար է քայքայվում մթնոլորտում, և եթե դրանք բախվում են ամուր մակերեսին, կարող են նստել դրա վրա՝ ձևավորելով թաղանթ:
Գիտնականները նաև պարզել են, որ թաղանթների դասավորությունը կրկնվող մոլեկուլային շերտերում դժվարացնում է ավելի փոքր մոլեկուլների, ինչպիսին է օզոնը, որը կարող է չեզոքացնել օդի աղտոտիչները:
Գիտնականների արդյունքները նշանակում են, որ կեղտոտ պատուհանները, որտեղ ճարպը նստում է, կարող է պարունակել պոտենցիալ վնասակար աղտոտիչներ: Դրանք կարող են երկար ժամանակ պահպանվել։