Բաժիններ՝

Ինչպե՞ս նվազեցնել ախորժակը. պարզաբանում է բժիշկը

Բժիշկ-դիետոլոգ Լիդիա Այվազյանը ինստագրամյան իր էջում կիսվել է խորհուրդներով, որոնք կօգնեն նվազեցնել ախորժակը:

«Ինչպե՞ս նվազեցնել ախորժակը: Այս հարցը հուզում է բոլոր նրանց, ովքեր նիհարում են և լավ նորությունը այն է, որ մենք կարող ենք կառավարել քաղցի զգացումը:

Ախորժակը, այսինքն՝ ուտելու ցանկությունը, սերտորեն կապված է հիպոթալամուսի սննդային կենտրոնի և ուղեղի կիսագնդերի կեղևի գործունեության հետ:

Երբ սնունդը մարսվում է և սկսվում է ներծծումը, հորմոնալ ֆոնը և արյան կազմը փոխվում են, հագեցվածության ազդանշանները հասնում են սննդի կենտրոնին և քաղցի զգացումը նվազում է:

Այսպիսով, ինչն է մեզ օգնելու

Լավ քուն

Բոլոր ուսումնասիրությունների համաձայն՝ քնի պակասը մեծացնում է ախորժակը և նվազեցնում հագեցման հորմոնները: Կարևոր է կարգավորել քունը՝ քնելու տևողությունը և ժամանակը:

Պայքար սթրեսի դեմ

Սթրեսի հորմոն կորտիզոլը կարող է ուժեղացնել քաղցի զգացողությունը։

Գիտակցված սնունդ

Պետք է սնվել առանց հեռուստացույց, հեռախոս և դանդաղ, մանրակրկիտ ծամել սնունդը:

Ջուր

Ծարավը հաճախ շփոթում են քաղցի հետ: Միգուցե մի բաժակ ջո՞ւր խմել:

Ֆիզ. ակտիվություն

Սպորտը նվազեցնում է ուղեղի այն հատվածների ակտիվությունը, որոնք պատասխանատու են անօգուտ միջուտեստների ընդունման համար:

Փոքր ափսեներ և գդալներ, մեծ պատառաքաղներ

Հոգեբանները նկատել են, որ որքան մեծ է ափսեն և գդալը, այնքան ավելի շատ եք ուտում, իսկ մեծ պատառաքաղով հակառակը՝ սննդի չափը կրճատվում է 10%-ով:

Ինչ վերաբերում է մթերքներին

Սպիտակուցը օգնում է երկար ժամանակ հագեցած զգալ և չկորցնել մկանային զանգված քաշի կորստի ժամանակ: Սպիտակուցը պետք է կազմի սննդակարգի 20-30%-ը:

Բուսական բջջանյութի աղբյուրներն են՝ բանջարեղեն, ընկուզեղեն, ամբողջական հացահատիկներ:

Կոշտ սնունդը ավելի նախընտրելի է, քան հեղուկը։ Մինչ ծամում եք՝ հագեցման ազդանշանները հասնում են ուղեղին:

Դառը շոկոլադը արգելափակում է ախորժակը, նվազեցնում քաղցրավենիքի ցանկությունը: Դանդաղեցնում է մարսողությունը ՝ ավելի երկար հագեցած պահելով»:

Լուսանկարը՝ Pablo Merchán Montes, unsplash

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս