Արժե՞ անհանգստանալ նախաճաշը բաց թողնելու համար
Ինչ-որ մակարդակում կատարյալ խելամիտ է, որ նախաճաշը սննդի հիերարխիայում պետք է իր տեղն ունենա: The Guardian-ը անդրադարձել է թեմային։
Նախաճաշը բաց թողնելու և նիհարելու կամ գիրանալու միջև կապը շատ պարզ չէ: 2021 թվականի կարճաժամկետ և երկարաժամկետ հետազոտությունների վերլուծությունը եզրակացրեց, որ կան «նվազագույն ապացույցներ, որ նախաճաշը բաց թողնելը կարող է հանգեցնել քաշի ավելացման և ավելորդ քաշի և գիրության առաջացման»:
Մի փոքր ավելի մտահոգիչ է այն փաստը, որ նախաճաշը բաց թողնելը կարող է նշանակել, որ դուք ընդհանուր առմամբ վատ եք սնվում։ Օհայոյի նահանգի համալսարանի ավելի քան 30,000 ամերիկացիների ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ նախաճաշից խուսափողները հաճախ բաց են թողնում կարևոր սննդանյութերը, ներառյալ վիտամինները A, B1, B2, B3, C. և D. Այն մասնակիցները, ովքեր բաց են թողել նախաճաշը, պարզվել է, որ սովորական օրվա ընթացքում ավելի շատ շաքար և ածխաջրեր են ուտելու և ավելի շատ խորտիկներ:
«Իմ փորձից, մարդիկ, ովքեր բաց են թողնում նախաճաշը, կարող են մտածել, որ քանի որ նրանք ի սկզբանե «խնայել են» կալորիաները, նրանք կարող են խնայել իրենց ողջ օրվա ընթացքում։ Եվ քանի որ նրանք շատ քաղցած են, նրանք ենթարկվում են գայթակղությանը` ուտելու շատ շաքար և ածխաջրեր պարունակող մթերքներ` ակնթարթորեն բավարարվելու համար պահանջմունքը, ինչը բարձրացնում է նրանց արյան շաքարի մակարդակը: Բայց այն մարդկանց համար, ովքեր դիմադրում են այս գայթակղությանը, կա հետազոտություն, որը ցույց է տալիս, որ նախաճաշը կամ երկարատև ծոմը բաց թողնելը կարող է նվազեցնել բորբոքման, օքսիդատիվ սթրեսի և արյան ճնշման ցուցանիշները», – ըստ shantnews-ի՝ ասել է մարզիչ Առուշա Նեկոնամը: