Սննդակարգում ինչն է արագացնում բջիջների արագ ծերացումը
Սան Ֆրանցիսկոյի Կալիֆոռնիայի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ շաքարի ավելցուկային օգտագործումը արագացնում է բջիջների ծերացումը։ Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են JAMA Network Open-ում:
Ամերիկացի գիտնականների կատարած հետազոտությունները ցույց են տվել, որ շաքարն ինքնին բորբոքային նյութ է և նպաստում է օքսիդատիվ սթրեսի զարգացմանը։ Օքսիդատիվ սթրեսը ռեակտիվ թթվածնի տեսակների կողմից բջիջների վնասման գործընթացն է՝ հակաօքսիդիչ համակարգի անբավարար աշխատանքի պատճառով:
Գիտնականները պարզաբանել են, որ մեկ այլ առանցքային գործոն, որն արագանում է սննդակարգում ավելցուկային շաքարի օգտագործման դեպքում, գլիկացիան է։ Սա մի գործընթաց է, որի ընթացքում սպիտակուցները միավորվում են ածխաջրերի հետ՝ ձևավորելով այն, ինչը կոչվում է առաջադեմ գլիկացիայի վերջնական արտադրանք: Այս միացությունները կարող են առաջացնել բորբոքում և օքսիդատիվ սթրես, որն իր հերթին հանգեցնում է բջջային մակարդակում արագացված ծերացման:
Գիտնականները հաշվարկել են, որ օրական շաքարի ընդունումը ընդամենը 10 գրամով նվազեցնելը կարող է էական դրական ազդեցություն ունենալ մարդու կենսաբանական տարիքի վրա: