Բաժիններ՝

Ինչու չի կարելի շատ սեխ ուտել․ սննդաբան

Առանց առողջությանը վնասելու՝ օրական կարելի է ուտել մինչև 500 գրամ սեխ, քանի որ այս սննդամթերքը հարուստ է ֆրուկտոզայով, վիտամին C-ով և դժվար է յուրացվում: Այս սննդամթերքը շատ ուտելը կարող է հանգեցնել աղեստամոքսային տրակտի խնդիրների: Այս մասին, ըստ shantnews-ի՝ URA.RU-ին ասել է սննդաբան Իրինա Պիսարևան։

«Համարվում է, որ առանց առողջությանը վնասելու կարելի է օրական 300-ից 500 գրամ սեխ ուտել։ Այս հատապտուղը բավականին դժվար է մարսվում, իսկ շատ ուտելը կարող է հանգեցնել փքվածության, գազերի առաջացման և աղեստամոքսային տրակտի կողմից ոչ այնքան հաճելի ռեակցիաների։ Քանի որ սեխը պարունակում է մեծ քանակությամբ ֆրուկտոզա, այն խորհուրդ չի տրվում շաքարային դիաբետով հիվանդներին և նրանց, ովքեր շաքարի բարձր մակարդակ ունեն։ Հատապտուղը հարուստ է վիտամին C-ով։ Այն պարունակում է օրական պահանջարկի մոտ մեկ երրորդը։ Նաև սեխը հարուստ է վիտամին A-ով, կարոտինոիդներով, այսինքն՝ օգտակար է տեսողության համար»,- պարզաբանել է Իրինա Պիսարևան։

Սննդաբանն ընդգծել է, որ սեխը պետք է օգտագործել բացառապես որպես առանձին ուտեստ։

«Սեխը, ինչպես ձմերուկը, խորհուրդ չի տրվում ուտել այլ մրգերի հետ։ Սա առանձին սննդամթերք է, որը պետք է օգտագործել ամեն ինչից առանձին, այլ ոչ թե համադրել, օրինակ, կաթնաթթվային մթերքների հետ։ Դա կարող է հանգեցնել մարսողության խանգարման»,- ասել է Պիսարևան:

Սննդաբանի խոսքով՝ գիշերը սեխ ուտելը կարող է փչացնել կազմվածքը։

«Գիշերը խորհուրդ չի տրվում սեխ ուտել, քանի որ շաքարի ավելցուկը կարող է կուտակվել ճարպերի մեջ։ Ուստի ավելի լավ է այն օգտագործել, ինչպես բոլոր մրգերը, առավոտյան։ Խորհուրդ է տրվում նաև սեխ ուտել ուտելուց մեկ ժամ առաջ կամ երկու ժամ հետո, քանի որ այն ավելի արագ է մարսվում, քան ածխաջրերը կամ սպիտակուցային արտադրանքները, ինչպես նաև միսը»,- նշել է նա։

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս