Ընդեղենը օգտակար է սրտի համար
Սննդաբան (դիետոլոգ), գաստրոէնտերոլոգ Վարդանուշ Պետրոսյանը իր ֆեյսբուքյան էջում գրում է.
«Եկեք միասին բացահայտենք ընդեղենի հրաշագործ հատկությունները:
Ընդեղենի բոլոր տեսակներն են օգտավետ, հարցը միայն շատ ու քչի մեջ է:
Ընդեղենը կարող է հրաշագործ ազդեցություն ունենալ սրտի աշխատանքի վրա, եթե այն դառնում է բալանսավորված դիետայի մի մաս: Ընդեղենի այս հատկությունը պայմանավորված է նրա մեջ առկա մի շարք օգտակար նյութերով.
Ոչ-հագեցած ճարպաթթուներ
Ընդեղենի բոլոր տեսակներնն էլ պարունակում են ոչ-հագեցած ճարպաթթուներ, որոնք իջեցնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը:
Օմեգա-3
Ընդեղենը բուսական ծագում ունեցող մթերքների շարքում գրավում է առաջին հորիզոնականը իր Օմեգա-3 ճարպաթթվի պաշարով, որը կարգավորում է սրտի ռիթմիկ աշխատանքը:
Բջջանյութ
Բջջանյութը նույնպես խոլեստերինի մակարդակը կարգավորելու հատկություն ունի: Սա նաև հագեցածության զգացողություն է տալիս որն օգնում է ավելի քիչ սնունդ օգտագործել: Ըստ որոշ աղբյուրների բջջանյութը շաքարախտը կանխարգելող հատկություն ևս ունի:
Վիտամին E
Վիտամին E-ն կանխարգելում է երակներում խցանումների՝ թրոմբերի առաջացումը:
Բուսական ստերոլներ
Ընդեղենի որոշ տեսակներ պարունակում են բուսական ստերոլներ, որոնք իջեցնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը:
Ամինաթթուներ
Օգնում են կանխել երակների խցանումները, թրոմբերը՝ դարձնելով երակների պատերը ավելի ճկուն:
Ի՞նչ քանակով օգտագործել
Պետք է նշել, որ ընդեղենում առկա ճարպերը շատ օգտակար են, բայց դրանք նաև բարձր կալորիականությամբ են օժտված, ըստ այդմ՝ պահանջում են չափավոր օգտագործում: Ընդեղենը պետք է օգտագործվի, որպես հագեցած ճարպերին (միս, թռչնամիս) փոխարինող միջոց: Վնասակար ճարպերը կարելի է փոխարինել մի բուռ անվնաս ընդեղենի հատիկներով: Մեկ բուռ (դա մոտ 42-43 գրամ է) նուշ, պնդուկ, գետնանուշ, պիստակ, ընկույզներ և մնացած տեսակներն ուտելով նվազեցնում եք Ձեր սրտի հիվանդությունների հավանականությունը:
Մի զգուշացում ևս. եթե օգտագործում եք շոկոլադապատ, շաքարապատ կամ աղի ընդեղեն, մոռացեք վերը թվարկված բոլոր օգտակար հատկությունների մասին…
Ի հավելումն՝ ընդեղենի բուսայուղի մասին:
Սրանք ևս հանդիսանում են Օմեգա-3 ճարպաթթվի և E վիտամինի մեծ աղբյուր, բայց բջջանյութը տուժող դերում է և պետք է նկատի ունենալ, որ այստեղ առկա են ինչպես հագեցած, այնպես էլ՝ ոչ-հագեցած ճարպեր, ըստ այդմ ինչպես հատիկները, այնպես էլ դրանցից ստացված բուսայուղը լավ են չափի մեջ: Պետք է հաշվի առնել նաև, որ հակառակ մյուս բուսայուղերի ընդեղենի տեսակներից ստացված բուսայուղը շատ ջերմազգայուն է և շատ բարձր կրակի դեպքում կարող է դառը համ ստանալ»: