Ինչպես պատրաստել կոճապղպեղի գարեջուր կամ պարզապես՝ էյլ

Պարզվում է, որ այսօրվա գազավորված ըմպելիքը՝ արհեստական համով և բարձր ֆրուկտոզով, հացահատիկային սիրոպով եփված, ալյումինե թիթեղյա տուփերում լցված հեղուկը, անցյալում այլ համ է ունեցել:

Տարիներ շարունակ աշխարհի տարբեր մշակույթներում մարդիկ  քաղցրացված հերբալ թեյերից կամ մրգահյութերի խառնուրդներից պատրաստել են տարբեր տեսակի բնական ֆերմենտացված գազավորված ըմպելիքներ: Նման գազավորված ըմպելիքները պարունակում էին օգտակար ֆերմենտներ և պրոբիոտիկներ, որոնք բարենպաստ ազդեցություն էին թողնում առողջության վրա, ինչը չես կարող ասել այսօրվա գազավորված ըմպելիքների մասին:

Կոճապղպեղով (имбирь) նույնպես կարելի է պատրաստել բնական գազավորված, օգտակար ըմպելիք: Կոճապղպեղը հայտնի է իր առողջարար հատկություններով, որոնցից են՝

  • Կարգավորում է մարսողական խնդիրները:
  • Մեղմացնում է սրտխառնոցը (հատկապես խորհուրդ է տրվում հղիության վաղ փուլի ընթացքում)
  • Իջեցնում է տենդը
  • Մեղմացնում է հազը և շնչառական խնդիրները
  • Կարգավորում է արյան շրջանառությունը
  • Մեղմացնում է մկանների ցավը
  • Վերացնում է թեփը
  • Իջեցնում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը

 

Ճապոնական վերջին հետազոտությունները պարզել են, որ կոճապղպեղը արդյունավետ միջոց է արյան ճնշումը իջեցնելու և քաղցկեղի առաջացումը կանխելու համար:

Կոճապղպեղի այս խառնուրդը եթե շաբաթներով մնա սենյակային ջերմաստիճանում, ապա կարող է պարունակել ակլոհոլ:

Տնային պայմաններում պատրաստված կոճապղպեղի գարեջուրը կարգավորում է մարսողական խնդիրները, պարունակում է պրոբիոտիկներ և ֆերմենտներ: Եթե խոսքը գնում է ֆերմենտացված ըմպելիքի մասին, ապա խորհուրդ է տրվում  սկսել փոքր չափաբաժնից (մոտ 4 ունցիա), քանի որ մեծ չափաբաժինը կարող է ստամոքսի խանգարումներ առաջացնել նրանք, մոտ, ովքեր նախկինում չեն օգտագործել ֆերմենտացված մթերքներ կամ ըմպելիքներ: Կոճապղպեղի գարեջուրը օգտակար է նաև հղիներին, այն վերացնում է սրտխառնոցը: Եթե ունեք ստամոքսի խանգարումներ, ապա կարող եք այս ըմպելիքը խմել նաև նման պարագայում:

Կոճապղպեղի գարեջրի պատրաստման բաղադրատոմսը

  • 1-2 հատ կոճապղպեղի արմատ
  • Կես բաժակ լրգանական շաքար
  • Կես բաժակ թարմ կիտորնի հյութ
  • Կես թեյի գդալ ծովի աղ կամ հիմալայան աղ
  • 8 բաժակ ֆիլտրված ջուր
  • Կես բաժակ տան պայամաներում պատրաստված կոճապղպեղի խմորիչ

Պատրաստման եղանակը

3 բաժակ ջուրը, աղացած կոճապղպեղի արմատը, շաքարը, աղը խառնել իրար և կաթսայով դնել կրակին   մինչև եռ գալը:

Շաքարի լուծվելուց հետո կաթսան հեռացնել կրակից, ավելացնել ջուր և թողնել որ սառչի սենյակային ջերմաստիճանում:

Սառչելուց հետո լուծույթն ավելացրեք թարմ կիտրոնի հյութ և կոճապղպեղի խմորիչ կամ շիճուկ:

Տեղափոխել ստացված լուծույթը 2 կվարտայի (1.14 լիտրանոց) սափորների մեջ, լավ խառնել և ամուր փակել կափարիչով:

Սեղանին թողեք 2-3 օր մինչև կարբոնացվի, լցրեք շշերի մեջ և տեղափոխեք սառնարան: Սռանարան տեղափոխելուց հետո կարող եք վայելել կոճապղպեղի գարեջուրը:

Տեսանյութեր

Լրահոս