Սննդաբանը՝ խանութներում վաճառվող յոգուրտների վտանգավորության մասին
Խանութների դարակներում դրված ոչ բոլոր յոգուրտներն են այդքան օգտակար և սննդարար, թեև դրանք ներառված են ինչպես մեծերի, այնպես էլ երեխաների սննդակարգում: Դիետոլոգ Լարիսա Գաբդուլխակովան պատմել է «հավելանյութերով» նման ապրանքների վտանգների և ճիշտ յոգուրտներ ընտրելու մասին։
«Յոգուրտը կաթնաթթվային բակտերիաների խմորման պրոբիոտիկ արտադրանք է, ինչի պատճառով էլ այն այդքան առողջարար է և սննդարար: Այս կաթնամթերքը շատ դեպքերում հեշտությամբ մարսվում է կաթնաշաքարի կամ կաթնային շաքարի նկատմամբ անհանդուրժող մարդկանց կողմից, ի տարբերություն «կենդանի» կաթի։ Բիֆիդոբակտերիաները և լակտոբակիլները, որոնք պարունակում է այն, շատ օգտակար են մեր ստամոքս-աղիքային տրակտի համար: Յոգուրտի մեջ պարունակվող սպիտակուցը, կալցիումը, մյուս վիտամիններն ու հանքանյութերը նույնպես ամրապնդում են մեր իմունիտետը վնասակար բակտերիաների ու վիրուսների դեմ պայքարում»,- բացատրել է բժիշկը։
Կաթնամթերքի սպառման շարունակական միտումը հաստատվում է ներքին արտադրության աճով։ Այնուամենայնիվ, Գաբդուլխակովան զգուշացրել է, որ ոչ բոլոր յոգուրտներն են հավասարապես առողջարար։
«Խանութների դարակներն այսօր լցված են գունավոր յոգուրտներով և ամենից հաճախ տարբեր հավելումներով (հատապտուղներ, մրգեր, ջեմ, թխվածքաբլիթներ, հացահատիկներ, շոկոլադ և այլն) և երկար պահպանման ժամկետով: Դա իսկապես համեղ է և շատ գեղեցիկ, բայց իրականում նման յոգուրտներից ոչ մի օգուտ չկա»,- ըստ shantnews-ի՝ նշել է նա։
Բժիշկը հավելել է, որ նման յոգուրտների երկար պահպանման ժամկետն այն անհետաքրքիր է դարձնում բակտերիաների, հետևաբար՝ աղիքային ֆլորայի համար։ Սա վկայում է նման յոգուրտների անօգուտության մասին։
«Առանձին-առանձին հարկ է նշել յոգուրտի ֆիլլերներում պարունակվող ներկանյութերի մասին։ Մի բան է, երբ մենք խոսում ենք բնական հավելումների մասին, ինչպիսիք են ճակնդեղի հյութը կամ քրքումը: Սակայն անբարեխիղճ արտադրողները հաճախ ավելացնում են էժան քիմիական ներկանյութեր, որոնք կարող են ալերգիա առաջացնել: Ցավոք, ոչ բոլորն են տեղյակ այս սպառնալիքի մասին և գնում են «մեծահասակների» յոգուրտներ նույնիսկ երեխաների համար: Պատկերացրեք, որ ձեր երեխային յոգուրտ եք գնում միջուկով (թխվածքաբլիթներ կամ շոկոլադ), շաքարով, ներկանյութով և կոնսերվանտներով: Լավագույն դեպքում, յոգուրտը պարզապես ոչ մի օգուտ չի բերի, իսկ վատագույն դեպքում՝ ալերգիա կսկսվի։ Ավելին, այն կարող է չհայտնվել անմիջապես, բայց վեց ամսից կամ մեկ տարի անց և տարբեր ձևերով՝ սկսած դերմատիտից մինչև սննդային ալերգիա»,- պարզաբանել է Գաբդուլխակովան։
Բժիշկը պատմել է նաև, թե ինչպես այսօր ընտրել առողջարար և սննդարար յոգուրտ։
«Յոգուրտ ընտրելիս առաջինը խորհուրդ ենք տալիս ուշադրություն դարձնել բաղադրությանը։ Այն պարզապես պետք է պարունակի ֆերմենտացված կաթ, այսինքն՝ կաթնամթերքն ինքը՝ առանց հավելումների։ Որպեսզի յոգուրտն առողջ լինի, պետք է ընտրել 4-5% յուղայնությամբ և կարճ ժամկետով մթերք, ինչը կնշանակի դրա բնական լինելը»,- հավելել է նա։
Հավելումներով յոգուրտների սիրահարներին սննդաբանն առաջարկել է առողջ այլընտրանքներ փորձել։ Սովորական մածունին կարող եք ավելացնել, օրինակ, ընկույզ, մրգեր, հատապտուղներ, չոր ծիրան, սերմեր, կոկոսի փաթիլներ: Իսկ ցանկության դեպքում կարող եք մածուն պատրաստել տանը։
«Դուք պատրաստի թթխմոր եք գնում։ Մեկ լիտր կաթը տաքացնում են, վրան ավելացնում են նախուտեստը և գիշերը թողնում տաք տեղում։ Առավոտյան բնական կաթնամթերքը պատրաստ կլինի։ Կարևոր է, որ որքան յուղոտ լինի կաթը, այնքան այն ավելի առողջարար լինի»,- եզրափակել է Գաբդուլխակովան։