Բժիշկը պատմել է, թե որ մթերքներն են վտանգավոր ծաղկափոշու ալերգիա ունեցող մարդկանց համար
Ծաղկափոշու ալերգիա ունեցող մարդը կարող է սկսել արձագանքել որոշակի սննդամթերքի` Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում զգուշացրել է ալերգոլոգ-իմունոլոգ Վլադիմիր Բոլիբոկը։ Նա բացատրել է, որ որոշ մթերքներ պարունակում են օրգանական միացություններ, որոնք կառուցվածքով նման են ծաղկափոշու ալերգեններին։
«Տարբեր բույսեր կարող են պարունակել կառուցվածքով նման սպիտակուցներ: Ծաղկափոշին ծառայում է որպես խոտի տենդի խթան, այնուհետև այն վերածվում է սննդային ալերգիայի»,- shantntews-ի փոխանցմամբ՝ ասել է նա:
Մասնավորապես, խնձորը կարող է պաթոլոգիական ռեակցիա առաջացնել կեչու ծաղկափոշու նկատմամբ զգայուն մարդկանց մոտ, իսկ արևածաղկի ձեթը՝ որդանակի նկատմամբ ալերգիկ հիվանդների մոտ, ասել է բժիշկը։
«Ամենատարածված խաչաձև ալերգիաներն են կեչու ծաղկափոշին և խնձորը կամ դեղձը: Խոտի ծաղկափոշու, տիմոթեոսի կամ բրոմի նկատմամբ ալերգիաների դեպքում հաճախ խաչաձև ռեակցիա է լինում հացահատիկային արտադրանքի նկատմամբ, ինչպիսին է գարու գարեջուրը: Արևածաղկի սերմերի և արևածաղկի ձեթի նկատմամբ խաչաձև ալերգիան հաճախ զուգորդվում է որդանման ռեակցիայի հետ»,-նշել է Բոլիբոկը։
Խաչաձև ալերգիան պարտադիր չէ, որ դառնա պոլլինոզի ուղեկիցը, հիվանդների արձագանքը այն ապրանքներին, որոնց քիմիական բաղադրությունը ծաղկափոշի է հիշեցնում, միշտ շատ անհատական է, ավելացրել է նա:
«Խաչաձև ալերգիա ունեցողը կարող է օգտագործել ջերմային մշակված մթերքներ. օրինակ՝ մարդը չի կարող թարմ խնձոր ուտել, բայց կարող է ջեմ ուտել»,- օրինակ է բերել Բոլիբոկը։
Նրա խոսքով` ալերգիայի արդյունավետ բուժման համար պետք է պարզել, թե որ նյութն է դրա հիմնական պատճառը, որն է առաջացնում խաչաձև ռեակցիա։ Դա կարելի է անել մոլեկուլային ախտորոշման, այսինքն՝ հատուկ անալիզի օգնությամբ` խորհուրդ է տալիս Բոլիբոկը։
Մթերքների մեկ այլ խումբ էլ կա, որին պետք է զգուշությամբ վերաբերվել խոտի տենդի դեպքում, շարունակել է բժիշկը։ Սրանք հատիկավոր բույսերի սերմեր են, որոնք կարող են ուժեղացնել ցանկացած ալերգիկ ռեակցիա:
«Հատիկաընդեղենային մթերքները՝ լոբի, ոլոռ, սոյա, պարունակում են բավականին մեծ քանակությամբ հիստամին: Սա մի նյութ է, որն ուժեղացնում է բորբոքային պատասխանը: Եթե ալերգիկ անձը օգտագործում է հիստամինի բարձր պարունակությամբ մթերքներ, նրա զգայունության շեմը կարող է նվազել, և նա կարձագանքի ալերգենների բոլորովին աննշան համամասնություններին, որոնք հակառակ դեպքում նրա մոտ որևէ ռեակցիա չէին առաջացնի»,- եզրափակել է Վլադիմիր Բոլիբոկը Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում։