Գաստրոէնտերոլոգը հերքել է ոսկորների համար դոնդողի օգտակարության մասին միֆը
Խոլոդեցը Ռուսաստանում հայտնի ուտեստ է, որը սովորաբար սեղանի շուրջ մատուցում են բազմաթիվ տոների ժամանակ։ Ենթադրվում է, որ այս սնունդը լավ է ոսկորների և հոդերի համար, սակայն այդ տվյալները գիտական հաստատում չունեն: Այս մասին «Իզվեստիային» ասել է գաստրոէնտերոլոգ, Gemotest լաբորատորիայի փորձագետ Եկատերինա Քաշուխը։
«Դոնդողի մեջ սպիտակուց կա, այդ թվում՝ կոլագեն, բայց քիչ քանակությամբ։ Կան ուսումնասիրություններ, որոնք հաստատում են կոլագենի առավելությունները մաշկի առաձգականության պահպանման, մկանային-կմախքային համակարգի առողջության պահպանման համար: Սակայն այս օգտակար ազդեցությունները չեն կարող ուղղակիորեն կապված լինել դոնդողի օգտագործման հետ»,- shantnews-ի փոխանցմամ՝ պարզաբանել է մասնագետը։
Նա նշել է, որ սառեցված արգանակում կարող են առկա լինել նաև աճառային հյուսվածքի բաղադրիչներ՝ քոնդրոիտինը և գլյուկոզամինը: Այնուամենայնիվ, դա չի նշանակում, որ նրանք այնուհետև մտնում են մարդու աճառ և ունեն առողջության համար որևէ օգուտ: Այս պահին չկան հետազոտություններ, որոնք ապացուցել են դոնդողի արդյունավետությունը մարդկանց հենաշարժական համակարգի վերականգնման գործում։
«Ուտեստի հիմքը միսն է և դրանից եփած արգանակը։ Համապատասխանաբար, դոնդողի մեծ մասը կենդանական ճարպ է։ Այն ունի բարձր կալորիականություն՝ օգտակար ճարպաթթուների նվազագույն պարունակությամբ։ Նման ուտեստն անցանկալի է գիրություն ունեցող, լյարդի ճարպային հիվանդությամբ, խրոնիկ պանկրեատիտ ունեցող մարդկանց համար»,- զգուշացրել է Քաշուխը։
Նաև, ըստ բժշկի, դոնդողը անցանկալի ուտեստ է հոդատապով հիվանդների սննդակարգում։