Դիետոլոգը հերքել է կծու համեմունքների մասին տարածված միֆը
Սննդին կծու համեմունքներ ավելացնելը չի նպաստում քաշի կորստին, ՌԻԱ Նովոստիին ասել է Մոսկվայի առողջապահության դեպարտամենտի գլխավոր սննդաբան Անտոնինա Ստարոդուբովան՝ տաք և կծու սննդի միջազգային օրվա կապակցությամբ։
«Ցավոք, բավականին տարածված սխալ պատկերացում կա, որ եթե ձեր սննդին ավելացնեք ավելի շատ տաք և կծու համեմունքներ, ապա դա կարող է ենթադրաբար օգնել ձեզ նիհարել: Փաստորեն, մենք կարող ենք խոսել միայն նորմալ մարմնի քաշը և նյութափոխանակությունը պահպանելու հնարավորության մասին: Բժշկական տեսակետից պետք է հիշել նաև, որ կծու սնունդ ընդունելը կարող է սրել աղեստամոքսային տրակտի և այլ օրգանների քրոնիկական կամ սուր հիվանդությունները»,- shantnews-ի փոխանցմամբ՝ ասել է Ստարոդուբովան։
Դիետոլոգը նշել է, որ նորմալ մարմնի քաշը պահպանելու համար, բացի առողջ սննդակարգի և ամենօրյա ֆիզիկական ակտիվության սկզբունքներին հետևելուց, շատ օգտակար է սննդակարգում ներառել տարբեր կծու բանջարեղեն, խոտաբույսեր և համեմունքներ։
«Դրանք հարստացնում են սնունդը նոր համերով և բուրմունքներով, և, որ շատ կարևոր է, օգնում են նվազեցնել սննդի օգտագործումը և, ի վերջո, կերակրի աղի օգտագործումը: Ռուսական և միջազգային առաջարկությունների համաձայն՝ սպառվող կերակրի աղի քանակը չպետք է գերազանցի 5 գրամը՝, հաշվի առնելով արդյունաբերական արտադրության սննդամթերքի սպառումը»,- հավելել է Ստարոդուբովան։
Դիետոլոգը պարզաբանել է, որ, օրինակ, բնական ալկալոիդ կապսաիցին պարունակող կարմիր չիլի պղպեղը խթանող ազդեցություն ունի աղեստամոքսային տրակտի օրգանների վրա, օգնում է նորմալացնել լիբիդային նյութափոխանակությունը, դրականորեն է ազդում նյութափոխանակության վրա։