
Ալկոհոլի ցանկացած չափաբաժին մեծացնում է մահացու հիվանդությունների ռիսկը

Ճապոնացի գիտնականները պարզել են, որ ալկոհոլի ցանկացած չափաբաժին մեծացնում է մահացու հիվանդությունների ռիսկը:
Հետազոտողները ուսումնասիրել են կլինիկական տվյալները ՝ 63,2 հազար քաղցկեղով հիվանդ և 63,2 հազար առողջ մարդկանց: Բոլոր մասնակիցները հայտնում էին ամեն օր ստացված ալկոհոլի ստանդարտացված միավորների մասին: Մեկ ստանդարտացված միավորը հավասար է 23 գրամ էթանոլի, ինչը համարժեք է 180 միլիլիտր սակեի, 500 միլիլիտր գարեջրի, 180 միլիլիտր գինու կամ 60 միլիլիտր վիսկիի:
Քաղցկեղի ամենացածր ռիսկը նկատվել է ալկոհոլի զրոյական սպառմամբ, մինչդեռ առկա է գծային կապ հիվանդության հավանականության և ալկոհոլի քանակի միջև: Ենթադրվում է, որ տասը տարվա ընթացքում ալկոհոլի ցածր սպառումը (օրինակ ՝ մեկ խմիչքը օրական տասը տարի կամ երկու ըմպելիքը՝ հինգ տարի ժամկետով) հինգ տոկոսով ավելացրել է քաղցկեղի ընդհանուր ռիսկը:
Հայտնի է, որ ալկոհոլը մեծացնում է ուռուցքների առաջացման ռիսկը օրգաններում, ինչպիսիք են աղիները, ստամոքսը, կրծքագեղձը, շագանակագեղձը և կերակրափողը: