Բաժիններ՝

Բժիշկը նշել է, թե ինչն է բացասական ազդեցություն ունենում ձայնի վրա

Քիթ-կոկորդ-ականջաբան Վալենտին Լագուտինի կարծիքով՝ ձայնի վրա ազդող վատ սովորություններից մեկը ծխելն է: Բժիշկը նշել է նաև, որ ներկերի և քիմիական նյութերի հետ շփման դեպքում բջիջներում կարող են մուտացիաներ զարգանալ։ Դրանք կարող են հանգեցնել նաև քաղցկեղի զարգացման: Բացի դրանից, վնասվում է կոկորդի և լորձաթաղանթի բջջային սնուցման գործընթացը։

«Չպետք է բերանի խոռոչը ողողել ջրի մեջ լուծված սոդայով և աղով։ Սոդան և աղը, երբ միանում են, միաժամանակ չորացնում և թուլացնում են լորձաթաղանթը։ Ողողման համար ավելի լավ է դաբաղանյութով բաղադրություններ ընտրել՝ եղեսպակ, երիցուկ, լավ եփած սև թեյ»,- ըստ shantnews-ի՝ նշել է փորձագետը։

Լագուտինը կարծում է, որ ներսի չոր օդը ևս չորացնում է կոկորդի լորձաթաղանթը, հատկապես տաք սեզոնի սկսվելուն պես։ Կարևոր է վերահսկել բնակելի տարածքի խոնավությունը, այն պետք է լինի մոտ 70%, հավելել է նա։

«Սթրեսը կարող է հանգեցնել ձայնալարերի թերփակմանը և հիպոտոնիկ դիսֆոնիայի զարգացմանը կամ չափից ավելի փակվելու և, համապատասխանաբար, հիպերտոնիկ դիսֆոնիայի: Սա արտահայտվում է որպես ձայնի խռպոտություն»,- ընդգծել է բժիշկը։

Ձայնալարերի վրա ազդում են նաև ուտելու սովորությունները և սննդի ընտրությունը: Այսպիսով, առանց կաթի սև սուրճի, թունդ թեյի և կակաոյի չափից ավելի սպառման դեպքում կոկորդի լորձաթաղանթը չորանում է և սկսվում է ցավը: Սառույցով ըմպելիքներն ունեն նմանատիպ ազդեցություն՝ դրանք ցնցող ռեակցիա են առաջացնում լորձաթաղանթների վրա, որից հետո անմիջապես առաջանում է խռպոտություն։

Լորձաթաղանթի գրգռումը և խռպոտությունը առաջանում են թթու ցիտրուսային մրգերի և մեղրի պատճառով: Եթե ​​ստիպված եք լարել ձեր ձայնալարերը, մասնագետը խորհուրդ չի տալիս նման միջոցներ օգտագործել մարզվելուց անմիջապես առաջ։

Ըստ Լագուտինի՝ տապակած մթերքներում ավելորդ ճարպի առկայությունը, հաճախակի օգտագործման դեպքում, նվազեցնում է ձայնալարերի առաձգականությունը։ Մանանեխի, ծովաբողկի, կծու կետչուպի և չափազանց կծու սոուսի ամենօրյա օգտագործման դեպքում լորձաթաղանթի գրգռումը երաշխավորված է։

«Բացի դրանից, կծու սնունդը հրահրում է լորձի արտադրություն և չոր հազ»,- նշել է մասնագետը։

Ի թիվս այլ ապրանքների, որոնք նվազեցնում են լորձաթաղանթի առաձգականությունը և գրգռում կոկորդը, փորձագետը նշել է աղի ընկույզը, տապակած սերմերը և խանութից գնված կրեկերները՝ աղի, ճարպերի և հավելումների մեծ պարունակության պատճառով։ Դրանց եզրերը հաճախ քորում են կոկորդը և ցավ պատճառում։

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս