Բժիշկը՝ վիտամին D-ի պակասի վտանգների մասին
Էնդոկրինոլոգ, բժշկական գիտությունների թեկնածու Նատալյա Տանանակինան «Իզվեստիա»-ին ասել է, թե ինչու է վիտամին D-ի պակասը վտանգավոր:
«D վիտամինները բուսական կամ կենդանական ծագման ճարպային լուծվող միացությունների շարք են: Դրանք ներառում են խոլեկալցիֆերոլ, կոլեկալցիֆերոլ, էրգոկալցիֆերոլ և դրանց ածանցյալները: Նրանք մասնակցում են մարդու օրգանիզմի կողմից ֆոսֆորի և կալցիումի կլանմանը։ Որոշ վիտամիններ կարելի է ստանալ արևի լույսի ազդեցությունից, մնացածը սննդի միջոցով, վիտամին D-ի զգալի մակարդակներ են հայտնաբերվել նաև ձկների մեջ»,- ասել է նա:
D խմբի վիտամինների պակասը անբարենպաստ է օրգանիզմի համար և հաճախ առաջացնում է հետևյալ հիվանդությունները՝ մանկական ռախիտ, ուռուցքաբանական, օստեոպորոզ, սրտանոթային հիվանդություններ, նշել է Տանանակինան։
Ըստ նրա՝ վիտամինային անբավարարության դրսեւորումները բազմազան են։ Այնուամենայնիվ, ախտանիշները, ինչպիսիք են թույլ մկանային տոնուսը, փխրուն եղունգները, չոր մաշկը, մազաթափությունը, մկանների և ոսկորների ցավը հաճախ առկա են:
«Եթե դուք զգում եք այս ախտանիշները, դուք պետք է անհապաղ դիմեք բժշկի: Վիտամին D-ի մակարդակը որոշվում է կենսաքիմիական արյան ստուգման ժամանակ: Եթե հայտնաբերվում է անբավարարություն, բժիշկները նշանակում են վիտամինային միացություններ: Վիտամինները նշանակվում են՝ հաշվի առնելով հիվանդի հակացուցումները։ Վիտամինաբուժությունից հրաժարվելու պատճառ կարող են լինել ալերգիան, արյան մեջ կալցիումի կոնցենտրացիայի ավելացումը, աղեստամոքսային տրակտի քրոնիկ պաթոլոգիաները, երիկամային և լյարդի անբավարարությունը, ֆենիլկետոնուրիան»,- ըստ shantnews-ի՝ ասել է բժիշկը։
Որպես կանոն, վիտամինները նշանակվում են գարնանային և աշնանային վիտամինային անբավարարության ժամանակաշրջանում։ D խմբի բոլոր կենսաբանական ակտիվ նյութերի օրական դեղաչափը ընտրվում է բժշկի կողմից: Զգալի չափաբաժին կարող է նշանակվել անհատապես յուրաքանչյուր հիվանդի համար: Ծամվող հաբերը ամենատարածվածն են, և դրանք պետք է դանդաղ ծամելլ: Ջրային կամ յուղային լուծույթները խառնում են ըմպելիքների հետ, հավելել է փորձագետը։
«Ինչպես նաև, եթե ունեք վիտամին D-ի պակաս, դուք պետք է ուշադրություն դարձնեք ձեր սննդակարգին՝ ձեր սննդակարգում ավելացնելով ձկան յուղ, կաթնամթերք, ձվի դեղնուց, սաղմոնի խավիար և սունկ: Պետք է նկատի ունենալ, որ սննդի ընդունումը չի ծածկում օրգանիզմի ամենօրյա կարիքները վիտամին D-ի նկատմամբ: Այդ իսկ պատճառով վիտամին D-ի պակաս ունեցող հիվանդները պետք է այցելեն էնդոկրինոլոգի` հավասարակշռված դիետա ձևավորելու համար»,- եզրափակել է Տանանակինան: