Ինչպես բարելավել քնի որակը. խորհուրդներ բժշկից
Կարմիր միսը, ընկույզը և երեկոյան ծխելը վատթարանում են քնի որակը, իսկ ձուկը, կաթնաշոռը, բանջարեղենը, կանաչեղենը և ոչ շատ քաղցր մրգերն ու հատապտուղները բարենպաստ ազդեցություն ունեն։ Այս մասին. shantnews-ի փոխանցմամբ՝ ՌԻԱ Նովոստիին ասել է Մոսկվայի Առողջապահության դեպարտամենտի առողջության առաջնային պահպանման գծով գլխավոր ֆրիլանս մասնագետ Անդրեյ Տյաժելնիկովը։
«Մարսողության պրոցեսն ուժեղ ազդեցություն է ունենում քնի որակի վրա, ուստի անցանկալի է ընթրել քնելուց անմիջապես առաջ: Օպտիմալն է դա անել 2-3 ժամ առաջ: Խորհուրդ չի տրվում ընթրիէի ժամանակ ուտել ծանր, դժվարամարս սնունց: Օրինակ՝ ճարպոտ, ապխտած, կծու, թթու վարունգ, ֆասթֆուդ, կարմիր միս, սունկ, ընկույզ: Ալկոհոլի, սուրճի և ծխախոտի չափից ավելի օգտագործումը հաստատ կվատթարացնի քնելը և քնի որակը: Հանգստի փոխարեն օրգանիզմը կզբաղվի տոքսիններից մաքրմամբ»,- ասել է Տյաժելնիկովը։
Նրա խոսքով՝ ավելի թեթեւ դիետան՝ առանց ավելորդ ճարպերի ու համեմունքների, բարենպաստ է ազդում քնի վրա։ Այն կարող է լինել խաշած անյուղ միս, ձուկ, կաթնաշոռ, ձու, բանջարեղեն և խոտաբույսեր։ Երեկոյան ճաշացանկում կարող եք ներառել ոչ շատ քաղցր մրգեր և հատապտուղներ։
«Կեֆիրն ունի անվերապահ օգուտներ, այն կալցիումի աղբյուր է, որը լավ է ներծծվում երեկոյան ժամերին, ֆերմենտներ, վիտամիններ՝ A, B, C: Հետևաբար, եթե մարդը չունի հակացուցումներ և անհատական անհանդուրժողականություն, ապա սա լավ միջոց է թեթևացնելու քաղցի ախտանիշները և գիշերը ավելի քիչ բան ուտելու ցանկության օգտակար այլընտրանք է։ Կարևոր է, որ ըմպելիքը լավ որակի լինի»,- հավելել է մասնագետը: