Բաժիններ՝

Սննդաբանները նշել են իդեալական մթերքը քաշի կորստի համար

Հատիկաընդեղենը՝ ոսպը, լոբին, սիսեռը և այլն, հիանալի է քաշի կորստի համար՝ ցածր կալորիականության պատճառով: Բացի դրանից՝ այս մթերքները մեծ քանակությամբ վիտամիններ և հանքանյութեր ունեն, shantnews-ի փոխանցմամբ՝ «ՌԻԱ Նովոստի»-ին ասել են սննդաբանները։

«Հատիկաընդեղենը հիանալի է քաշ կորցնելու համար, քանի որ դրանք ունեն բարձր կալորիականություն և մեծ քանակությամբ մանրաթելեր: Ձեր սննդակարգին ընդեղեն ավելացնելով՝ դուք ավելի երկար կուշտ կզգաք, ինչը նշանակում է, որ ավելի քիչ հավանական է, որ լրացուցիչ սնունդ ընդունեք», – ասել է սննդաբան և էնդոկրինոլոգ Մայրա Ռաուն։

Իր հերթին սննդաբան Մարգարիտա Կորոլյովան նշել է, որ հատիկաընդեղենն ավելի լավ է օգտագործել երեկոյան ժամերին։ Դա կօգնի մինչև քնելը լրացուցիչ սնունդ չընդունել: Նա նաև հավելել է, որ ընդեղենը սպիտակուցի, մեծ քանակությամբ հանքային նյութերի, վիտամինների և բուսական մանրաթելերի աղբյուր է, որը աղիների միկրոբիոմի համար սնունդ է:

«Բուսական մանրաթելերը կարևոր են իմունիտետի պահպանման համար։ Օրինակ՝ լոբին և ոսպը ոչ միայն սպիտակուցի, այլև B9 վիտամինի կամ ֆոլաթթվի աղբյուր են, որը չափազանց կարևոր է հղի կանանց սննդակարգում»,- նշել է Կորոլյովան։

Իր հերթին Ռաուն հավելել է, որ սննդակարգում հատիկաընդեղենի կանոնավոր ներառումը սրտանոթային հիվանդությունների և 2-րդ տիպի շաքարային դիաբետի զարգացման կանխարգելումն է: Սննդաբանի խոսքով՝ խառը սննդով, այսինքն՝ կենդանական և բուսական ծագում ունեցող սնունդ օգտագործելով, լոբազգիները կարելի է սննդակարգում ներառել շաբաթական երեք անգամ։

«Հիշեցնեմ, որ եթե այս մթերքները ներկայումս ձեր սննդակարգում չկան, ապա պետք է սկսել փոքր քանակությամբ, օրինակ՝ 1-2 ճաշի գդալով, բայց սննդակարգում ներառել պարբերաբար։ Ժամանակի ընթացքում կզարգանա լոբազգիների նկատմամբ հանդուրժողականությունը, և կարելի է աստիճանաբար մեծացնել լոբազգիների չափաբաժինը», – պարզաբանել է սննդաբանը։

Կորոլյովան նշել է, որ երբեմն հատիկաընդեղենի կանոնավոր օգտագործման դեպքում հնարավոր է աղիների փքվածություն և որովայնի ցավ։ Դրանից խուսափելու համար նման հատիկաընդեղենով ուտեստը պետք է պարունակի բանջարեղեն և կանաչ աղցաններ:

«Հատիկաընդեղենը պետք է նախապես ջրի մեջ առնվազն 4 ժամ թողնել, և միայն դրանից հետո, մանրակրկիտ լվանալով, սկսեք պատրաստել։ Այդ դեպքում դրանց հանքային բաղադրիչի յուրացման հետ կապված ոչ մի խնդիր չի լինի»,- պարզաբանել է Կորոլյովան։

Իր հերթին Ռաուն պատմել է, որ լոբին և սիսեռը պետք է երկար ժամանակ ջրում թողնել եփելու ժամանակը նվազեցնելու համար: Բայց ոսպը, ոլոռը կարելի է անմիջապես եփել։

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս