Այոլի թանձրուքի 3 բաղադրատոմսեր
Այոլի թանձրուքը պատրաստվում է ձիթապտղի յուղից ու սխտորից` դրանց տառացիորեն 1-2 բաղադրիչ ավելացնելով: Սա հիանալի լրացում է մսային ու բանջարեղենային կերակրատեսակների համար, շատ լավ համադրվում է նաև ծովամթերքի հետ: Այոլին կարելի է քսել համբուրգերների ու բուտերբրոդների հացերին կամ դրա մեջ թաթախել չիփսերը: Միջերկրածովյան ավազանի երկրներում այոլի թանձրուքը մեծ ճանաչում է վայելում:
Դասական այոլի թանձրուք:
Ձեզ անհրաժեշտ է`
- սխտոր – 4-5 ատամիկ
- աղ -5 թեյի գդալ
- կիտրոնի հյութ – 1 թեյի գդալ
- ձիթապտղի յուղ – 120 մլ
Պատրաստման եղանակը`
- Սխտորը հավանգի մեջ ծեծել, աղ ավելացնել ու շարունակել ծեծել մինչև շիլայանման խտություն ստանալը:
- Լցնել կիտրոնի հյութը ու լավ խառնել:
- Մեկ թեյի գդալ ձիթայուղը տրորել սխտորային զանգվածի հետ՝ մինչև լրիվ ներծծվի, որպեսզի զանգվածի մակերեսին յուղային թաղանթ չլինի:
- Շարունակել մեկական թեյի գդալ ձիթայուղ ավելացնել՝ անընդհատ խառնելով: Սկզբում թանձրուքի մեջ կգոյանան ոչ մեծ գնդիկներ, բայց խառնելուն զուգընթաց` այն ձեռք կբերի միատարր, խիտ ու փայլուն տեքստուրա:
2. Այոլի թանձրուք՝ ձվի դեղնուցի և մանանեխի ավելացմամբ:
Մանանեխն ու ձվի դեղնուցը շատ լավ սոսնձող հատկություններ ունեն: Մանանեխը այոլի թանձրուքին կտա համի անսովոր երանգ, իսկ դեղնուցը` նրբություն:
Ձեզ անհրաժեշտ է`
- սխտոր – 3 ատամիկ
- աղ – մեկ պտղունց
- ձվի դեղնուց -1 հատ
- դիժոնյան մանանեխ -5 ճաշի գդալ
- ձիթապտղի յուղ – 180 մլ
- կիտրոնի հյութ – 2-3 թեյի գդալ
Պատրաստման եղանակը`
- Հավանգի մեջ ծեծել աղն ու սխտորը մինչև մածուկանման զանգված դառնալը:
- Ավելացնել մանանեխն ու ձվի դեղնուցը, մանրամասն տրորել:
- Փոքր չափաբաժիններով ավելացնել ձիթայուղը` անընդհատ խառնելով զանգվածը:
- Երբ թանձրուքը միատարր դառնա, ավելացնել կիտրոնի հյութն ու ևս մեկ անգամ խառնել մինչև միատարր դառնալը:
3. Այոլի թանձրուք՝ մեկ ամբողջական ձվով:
Ի տարբերություն դասական բաղադրատոմսի`այոլի թանձրուքի այս տարբերակը պատրաստելիս ժամանակ տնտեսելու նկատառումներով կարելի է օգտագործել բլենդեր:
Ձեզ անհրաժեշտ է`
- սխտոր – 4 ատամիկ
- աղ – մեկ պտղունց
- ձու – 1 հատ
- ձիթապտղի յուղ – 240 մլ
- կիտրոնի հյութ – 2 թեյի գդալ
- սև պղպեղ – 1 պտղունց
Պատրաստման եղանակը`
- Բլենդերով հարել ու հասցնել մինչև միատարր զանգվածի խտության սխտորը, ձուն, կիտրոնի հյութն ու 2 ճաշի գդալ ձիթայուղը:
- Աստիճանաբար ավելացնելով մնացած ձիթայուղը` շարունակել հարել զանգվածը` միևնույն ժամանակ թանձրուքը քերելով բլենդերի պատերից:
- Երբ այլոլին ձեռք կբերի միատարր, քսուքանման տեքստուրա, աղ ու պղպեղ անել և հարել ևս մեկ անգամ: Թանձրուքը պատրաստ է:
Հրապարակման պատրաստեց Սոֆա Պետրոսյանը