Ջալեբի. Հնդկաստանի ամենահայտնի քաղցրեղենը
Սա ամենահայտնի քաղցրեղեններից մեկն է Հնդկաստանում: Այնտեղ ջալեբի պատրաստում են յուրաքանչյուր փողոցում, յուրաքանչյուր անկյունում և միանգամից վաճառում են: Քաղցր, խրթխրթան գալարիկները անտարբեր չեն թողնում ոչ մեկին:
Հնդկական վեդայական քաղցրեղեն. Ջալեբի
Բաղադրիչներ
Խմոր
1. Ալյուր – 1.5 բաժակ
2. Թթվասեր – 1 ճ/գ
3. Սոդա – 1/4 թ/գ
4. Սպիտակաձավար – 2 թ/գ
5. Ջուր – 1.5 բաժակ
Օշարակ
1. Շաքարավազ – 1.5 բաժակ
2. Ջուր – 1 բաժակ
3. Կիտրոնի հյութ – 1 ճ/գ
4. Զաֆրան՝ ըստ ճաշակի
5. Կարդամոն – մի քանի հատ
Ինչպես նաև բուսայուղ՝ տապակելու համար:
Պատրաստման եղանակը
1. Խառնել խմորի համար նախատեսված բոլոր բաղադրիչները: Այն պետք է լինի նրբաբլիթի խմորի պնդության:
2. Ծածկել և դնել տաք տեղ, ամենաքիչը 2 ժամ:
3. Պատրաստել օշարակը: Դրա համար ջրի մեջ լցնել շաքարավազը և դնել կրակի վրա: Երբ եռա, ավելացնել զաֆրանը և կարդամոնը և մոտ 8 րոպե եփել միջին կրակի վրա, որպեսզի օշարակը մի փոքր խտանա: Վերջում ավելացնել կիտրոնի հյութը:
4. Բուսայուղը լցնել թավայի մեջ՝ ամենաքիչը 3 սմ բարձրության և դնել կրակի վրա:
5. Խմորի մի մասը լցնել հրուշակագործական պարկի մեջ և շրջանաձև շարժումով բարակ շիթով սեղմել բուսայուղի մեջ, որպեսզի գալարիկներ ստացվեն:
6. Տապակել 2 կողմից: Բուսայուղը պետք է այնքան լինի, որպեսզի ջալեբին չկպչի թավայի հատակին:
7. Հանել ջալեբին, թողնել, որ ավելորդ ձեթը հոսի և միանգամից 10 վայրկյան իջեցնել օշարակի մեջ:
8. Օշարակով ներծծված ջալեբին շարել տապակի մեջ, որպեսզի դրանք սառչեն և չորանան:
Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը