Վտանգավոր ճարպեր պարունակող 6 մթերքներ
Տրանս ճարպերը ոչ միայն նպաստում են օրգանիզմում վտանգավոր խոլեստերինի մակարդակի բարձրացմանը, այլև խոչընդոտում են լավ խոլոստերինի յուրացմանը: Հիշեցնենք, որ լավ խոլեստերինը պաշտպանում է սրտի հիվանդություններից և տարբեր բորբոքային գործընթացներից:
Ստորև նշված են այն մթերքները, որոնք պարունակում են վտանգավոր ճարպեր:
Տապակած ուտեստներ
Տրանս ճարպերն ի հայտ են գալիս բուսական յուղերի և ջրածնի խառնուրդից, ուստի տապակած ուտեստները պարունակում են վտանգավոր ճարպեր:
Հացաբուլկեղենը պարունակում է վտանգավոր ճարպեր: Չնայած բազմաթիվ ռեստորանային ցանցեր իրենց ուտեստների ցանկից բացառել են հիդրոգենացված յուղերը, սակայն դեռ վաճառասեղանների վրա հանդիպում են վտանգավոր ճարպերով հագեցված կարկանդակներ: Մասնավորապես, սառեցված մրգերը և կարկանդակները մեկ չափաբաժնում պարունակում են 2-5գ տրանս-ճարպեր: Կարկանդակներ գնելիս ուշադրություն դարձրեք բաղադրությանը:
Մարգարին
Կար ժամանակ, երբ մարգարինը համարվում էր կարագին փոխարինելի ալտերնատիվ տարբերակ, քանի որ այն արտադրվում է բուսական ծագում ունեցող մթերքներից: Սակայն մարգարինի պահպանման համար, արտադրողները սկսեցին ավելացնել հիդրոգենացված ճարպեր, որոնք պարունակում են բազմաթիվ տրանս-ճարպեր:
Թխվածքներ և քաղցր բուլկիներ
Այսօր շատ ցանցեր առաջարկում են առանց վտանգավոր ճարպերի թխվածքներ: Սակայն, ըստ վերջին հետազոտությունների, կարամելները և դարչինով թխվածքները պարունակում են 2գ տրանս-ճարպեր:
Փքաբլիթ
Քաղցր փքաբլիթները ևս պարունակում են տրանս-ճարպեր: Մեկ չափաբաժնի մեջ դրանց պարունակությունը հասնում է 1գ-ի:
Քաղցր ըմպելիքներ
Տաք շոկոլադը և կաթնային կոկտեյլները նույնպես վտանգավոր են առողջությանը: 350մլ շոկոլադային կոկտեյլը պարունակում է 9 գ տրանս-ճարպեր:
Պատրաստեց ՇՈՂԵՐ ԳԱԼՍՏՅԱՆԸ