Բաժիններ՝

Հունական պիրոգ՝ Զատկի սեղանի համար

Բաղադրիչներ

1. Կաթ – 120 մլ

2. Շաքարավազ – 100 գ

3. Թարմ դրոժ – 60 գ

4. Ալյուր – 1 կգ

5. Աղ – դանակի ծայրով

6. Նարնջի քերած կեղև – 1 հատ

7. Ջուր – 250 մլ

8. Ներկած ձու – 5 հատ

9. Ձվի դեղնուց – 1 հատ

10. Բուսայուղ – 1 ճ/գ

11. Քունջութ – 200 գ + ևս մի փոքր՝ զարդարելու համար

Պատրաստման եղանակը

1. Պատրաստել թթխմոր: Կաթը մեջ թասի մեջ տաքացնել մինչև 30 աստիճան: Ավելացնել շաքարավազը, խառնել, որպեսզի այն հալչի: Ավելացնել դրոժը, խառնել և թողնել 15 րոպե:

2. Դրոժային խառնուրդին ավելացնել 125 գ ալյուր և լավ խառնել: Ծածկել մաքուր սրբիչով և թողնել ամբողջ գիշեր:

3. Հաջորդ օրը թթխմորին ավելացնել մնացած ալյուրը, աղը, նարնջի քերած կեղևը և տաք ջուր: Ձեռքով 30 րոպե խմոր հունցել: Հետո խմորի 2/3-ը առանձնացնել և երկար, հարթ 5 սմ հաստության բատոն ձևավորել:

4. Պիրոգի համար նախատեսված կլոր կաղապարը յուղապատել և մի փոքր քունջութ շաղ տալ: Բատոնը շրջագծով տեղադրել կաղապարի մեջ, ծայրերը կպցնել: Մնացած խմորով 2 հատ գլանակ ձևավորել, թավալել քունջութի մեջ և տեղավորել օղակի ներսում:

5. Ներկած ձվերը տեղադրել ապագա պիրոգի կենտրոնում: Պիրոգի վրա ջրով հարած ձու քսել: Վրան քունջութ շաղ տալ: Ծածկել սրբիչով և թողնել 3 ժամ:

6. Պիրոգը թխել 190 աստիճան տաքացրած ջեռոցում մոտ 1 ժամ:

Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը

Բաժիններ՝

Տեսանյութեր

Լրահոս