Դիետոլոգն անբավարար է համարել կովի կաթը բուսականով փոխարինելը
Բուսական կաթը չպետք է դիտարկվի որպես սովորական կաթի լիարժեք փոխարինում՝ օգտակար սննդանյութերի բացակայության պատճառով։ Ըստ shantnews-ի՝ Gazeta.ru-ին ասել է սննդաբան, Gemotest լաբորատորիայի փորձագետ Անտոն Բրայկինը։
Նրա խոսքով` բանջարեղենն ու կովի կաթը բոլորովին տարբեր մթերքներ են։ Բուսական խմիչքները բաղկացած են ջրից և ալյուրից։ Նրանց համար ընկույզները մանրացված են, հացահատիկները և լոբազգիները` ցանկալի խտության: Սովորական կաթի նմանությունը միայն մակերեսային է։
Որպես առավելություն փորձագետը նշել է բուսական կաթի ցածր կալորիականությունը և ցածր խտության լիպոպրոտեինների բացակայությունը։ Նրանք «խցանում են» արյան անոթները և կարող են առաջացնել աթերոսկլերոզ:
Բացի դրանից, Բրայկինը նշել է կալցիումի առկայությունը բուսական ըմպելիքներում, սակայն սպիտակուցների և ամինաթթուների բաղադրության առումով բուսական կաթը սովորականից շատ ավելի աղքատ է։ Դրանցում բացակայում են կաթնաշաքարն ու կենդանական սպիտակուցը։
Դիետոլոգը համարել է, որ կենդանական կաթին ամենամոտը սոյայի կաթն է. դրա սպիտակուցը պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ, հանքանյութեր, օմեգա-3 և օմեգա-6 պոլիչհագեցած ճարպաթթուներ: Բայց նման կաթը կարող է ալերգիա առաջացնել։
«Եթե սոյայի նկատմամբ ալերգիկ ռեակցիա ունեք, կարող եք անցնել բրնձի կաթին, քանի որ բրինձն ամենահիպոալերգենային հացահատիկներից է։ Բայց նույնիսկ եթե սոյայի նկատմամբ ալերգիա չկա, տղամարդկանց խորհուրդ է տրվում սահմանափակել սոյայի մթերքների և խմիչքների օգտագործումը: Սոյան պարունակում է նյութեր, որոնք իրենց գործողությամբ նման են կանացի սեռական հորմոնի էստրադիոլին»,- ասել է Բրայկինը:
Փորձագետը հավելել է, որ գնելուց առաջ պետք է ուշադիր ուսումնասիրել բուսական կաթի բաղադրությունը, քանի որ արտադրողները հարստացնում են արտադրանքը՝ ավելացնելով շաքար և բուրավետիչներ՝ համը բարելավելու համար։