Իտալական զատկի պիրոգ
Բաղադրիչներ
1. Սերուցք – 300 մլ
2. Շաքարի փոշի – 1 ճ/գ
Կրեմի համար՝
1. Նարնջի ցուկատ – 150 գ
2. Ձվի դեղնուց – 7 հատ
3. Վանիլային շաքարավազ – 3 ճ/գ
4. Ալյուր – 130 գ
5. Կաթ – 250 մլ
6. Ռիկոտա պանիր – 600 գ
7. Նարինջ – 2 հատ
Խմորի համար՝
1. Ալյուր – 300 գ
2. Փխրեցուցիչ – 1.5 թ/գ
3. Շագանակագույն շաքարավազ – 120 գ
4. Աղ – 0.5 գ
5. Կարագ – 80 գ
6. Ձվի դեղնուց – 3 հատ
Պատրաստման եղանակը
1. Ալյուրը, փխրեցուցիչը, շաքարավազը և կտրատված կարագը խառնել, դանակի օգնությամբ վերածել փշուրի: Ավելացնել դեղնուցները և 2 ճ/գ ջուր, խմոր հունցել: Սառեցնել 1 ժամ:
2. Կրեմի համար դեղնուցները լավ տրորել վանիլային շաքարավազի և ալյուրի հետ: Բարակ շիթով ավելացնել եռացրած կաթը, խառնել, մինչև հարթ դառնալը: Սառեցնել, խառնել ռիկոտայի հետ:
3. Նարնջի կեղևը քերել, հետո առանձնացնել նարնջի փափկամիսը: Նարինջը, քերած կեղևը և չիրը ավելացնել ռիկոտային: Լավ խառնել:
4. Խմորի 2/3-ը գրտնակել 36 սմ կլոր շերտի: Տեղավորել 26 սմ յուղապատ կաղապարի մեջ: Պատառաքաղով ծակծկել: Ռիկոտայով զանգվածը լցնել շերտի վրա, հարթեցնել, խմորի եզրերով ծածկել միջուկը:
5. Մնացած խմորից գրտնակով 1.5 սմ լայնության շերտեր ձևավորել: Պիրոգի վրա դրանցով ցանց պատրաստել: Վրան յուղ քսել: Թխել 40 րոպե՝ 180 աստիճան տաքացրած ջեռոցում: Հետո ծածկել փայլաթիթեղով և թխել ևս 20 րոպե:
6. Պիրոգը սառեցնել: Սառը սերուցքը հարել շաքարի փոշու հետ: Պիրոգը կտրատել, մատուցել՝ յուրաքանչյուր կտորի վրա հարած սերուցք ավելացնելով:
Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը