
Գիտնականները նշել են ձկնամթերքի անսպասելի օգուտը

Փենսիլվանիայի գիտնականները պարզել են, որ ձկնամթերքի գործածումը, թեկուզեւ շաբաթական մեկ անգամ, նպաստում է լավ քնին եւ բարձրացնում է մտավոր ընդունակությունները: Ինչպես հայտնել է MedicalXpress-ը, մասնագետների հոդվածը հրապարակված է Scientific Reports հանդեսում։
Հետազոտությանը մասնակցել է 9-11 տարեկան 541 երեխա: Երեխաներն անցել են անկետավորում՝ նշելով, թե որքան հաճախ են ձկնամթերք գործածել անցյալ ամսին:
Նրանք նաեւ մասնակցել են IQ թեստին, որը կոչվում է «Վեքսլերի ինտելեկտի սանդղակ երեխաների համար», որտեղ գնահատվում են բանավոր եւ ոչ բանավոր ունակությունները: Քնի որակը (դրա տեւողությունը եւ անընդհատությունը) գնահատվել է ծնողների պատասխանների հիման վրա: Մասնագետները հաշվի են առել ծնողների կրթության մակարդակը, նրանց ընտանեկան դրությունը, մասնագիտությունը եւ ընտանիքում որդիների եւ դուստրերի թիվը:
Այն երեխաները, որոնք ձուկ են կերել ամեն շաբաթ, 4,8 բալ ավելի են հավաքել, քան հետազոտության մնացած մասնակիցները: Նրանք ավելի քիչ են տառապել քնի խանգարումներից: