Առողջ սիրտ և ընդեղեն
Եկեք միասին բացահայտենք ընդեղենի հրաշագործ հատկությունները: Ընդեղենի բոլոր տեսակներն են օգտավետ, հարցը միայն շատ ու քչի մեջ է: Ընդեղենը կարող է հրաշագործ ազդեցություն ունենալ սրտի աշխատանքի վրա, եթե այն դառնում է բալանսավորված դիետայի մի մաս: Ընդեղենի այս հատկությունը պայմանավորված է նրա մեջ պարունակվող մի շարք օգտակար նյութերով.
Ոչ–հագեցած ճարպաթթուներ
Ընդեղենի բոլոր տեսակներնն էլ պարունակում են ոչ-հագեցած ճարպաթթուներ, որոնք իջեցնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը:
Օմեգա-3
Ընդեղենը բուսական ծագում ունեցող մթերքների շարքում գրավում է առաջին հորիզոնականն՝ իր Օմեգա -3 ճարպաթթվի պաշարով, որը կարգավորում է սրտի ռիթմիկ աշխատանքը:
Բջջանյութ
Բջջանյութը նույնպես խոլեստերինի մակարդակը կարգավորելու հատկություն ունի: Սա նաև հագեցածության զգացողություն է տալիս, որն օգնում է ավելի քիչ սնունդ օգտագործել: Ըստ որոշ աղբյուրների՝ բջջանյութը շաքարախտը կանխարգելող հատկություն ևս ունի:
Վիտամին E
Վիտամին E-ն կանխարգելում է երակներում թրոմբերի առաջացումը, որը, ինչպես գիտեք, կարող է ճակատագրական լինել՝ հանգեցնելով սրտի կաթվածի:
Բուսական ստերոլներ
Ընդեղենի որոշ տեսակներ պարունակում են բուսական ստերոլներ, որոնք իջեցնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը: բուսական ստերոլներն ավելացնում են նարնջի հյութի և մարգարինի մեջ՝ դրանց օգտավետությունն ավելացնելու համար:
Ամինաթթուներ
Օգնում են կանխել երակների խցանումները, թրոմբերը՝ դարձնելով երակների պատերն ավելի ճկուն:
Ի՞նչ քանակով օգտագործել
Պետք է նշել, որ ընդեղենում առկա ճարպերը շատ օգտակար են, բայց դրանք նաև բարձր կալորիականությամբ են օժտված, ըստ այդմ, պահանջում են չափավոր օգտագործում: Ընդեղենը պետք է օգտագործվի՝ որպես հագեցած ճարպերին (միս, թռչնամիս) փոխարինող միջոց: Վնասակար ճարպերը կարելի է փոխարինել մի բուռ անվնաս ընդեղենի հատիկներով: Մեկ բուռ (դա մոտ 42-43 գրամ է) նուշ, պնդուկ, գետնանուշ, պիստակ, ընկույզներ և մնացած տեսակներն ուտելով՝ նվազեցնում եք Ձեր սրտի հիվանդությունների հավանականությունը:
Զգուշացում . եթե օգտագործում եք շոկոլադապատ, շաքարապատ կամ աղի ընդեղեն, մոռացեք վերը թվարկված բոլոր օգտակար հատկությունների մասին…
Բուսայուղերի մասին
Սրանք ևս հանդիսանում են Օմեգա-3 ճարպաթթվի և E վիտամինի մեծ աղբյուր, բայց բջջանյութը տուժող դերում է, և պետք է նկատի ունենալ, որ այստեղ առկա են ինչպես՝ հագեցած, այնպես էլ՝ ոչ-հագեցած ճարպեր, ըստ այդմ, ինչպես հատիկները, այնպես էլ՝ դրանցից ստացված բուսայուղը լավ է չափի մեջ: Պետք է հաշվի առնել նաև, որ հակառակ մյուս բուսայուղերի, ընդեղենի տեսակներից ստացված բուսայուղը շատ զգայուն է ջերմության հանդեպ և շատ բարձր կրակի դեպքում կարող է դառնանալ:
Վարդանուշ Պետրոսյան
Սննդաբան (դիետոլոգ), գաստրոէնտերոլոգ