
Նշվել է երեխաների մոտ ալերգիայի ռիսկը նվազեցնող հատապտուղը

Կյանքի առաջին տարում նորածին երեխաներին հապալասով կերակրելը կարող է օգնել նվազեցնել ալերգիաները և պահպանել օպտիմալ իմունային հավասարակշռությունը: Այս մասին վկայում է «Nutrients» ամսագրում հրապարակված ուսումնասիրությունը։
Ուսումնասիրության ընթացքում նորածինները (սկսած հինգ ամսականից) օրական սպառել են 10 գ հապալասի փոշի, որը խառնվել է խյուսի կամ կրծքի կաթի հետ:
Մյուս խմբում երեխաներին տրվել է ցածր կալորիականությամբ փոշի՝ նմանատիպ համով և գույնով, բայց առանց հատապտուղների: Փորձը տևել է մինչև երեխաների 12 ամսական դառնալը։
Արդյունքները ցույց են տվել, որ ալերգիկ ռեակցիաների հետ կապված IL-13 ցիտոկինի մակարդակը ավելի ցածր է եղել հապալաս ստացող երեխաների մոտ, քան պլացեբո ստացողների խմբում:
Միևնույն ժամանակ, առաջին խմբում հակաբորբոքային IL-10-ի մակարդակը անհամեմատ ավելի բարձր էր: