Հայտնի են հոդերի համար ամենավնասակար հացահատիկները
Զտված ձավարեղեն ուտելը կարող է առաջացնել բորբոքային պրոցեսների սրացում, այդ թվում՝ հոդերի, և, համապատասխանաբար, առաջացնել հոդացավերի սրացում։ Ամբողջական հացահատիկները լավագույն ընտրությունն են արթրիտի դեպքում, Gazeta.Ru-ին ասել է էնդոկրինոլոգ Անժելա Տոլմասովան։
Նա նշել է, որ հացահատիկը բաղկացած է երեք բաղադրիչներից. թեփի շերտը (այն պարունակում է մեծ քանակությամբ մանրաթել և հանքանյութեր), բողբոջային շերտ (միջուկ, որը պարունակում է սննդանյութեր), էնդոսպերմ (միջին շերտ, որը պարունակում է ածխաջրեր և սպիտակուցներ):
Ամբողջական հատիկները, ասում է նա, պարունակում են բոլոր երեք մասերը: Ռաֆինացված հացահատիկը տարբերվում է նրանով, որ դրանից հանվում են թեփն ու մանրաթելերը, որոնք պարունակում են ամենաշատ մանրաթելերը, հանքանյութերը և սննդարար նյութերը։
«Զտված հացահատիկները կապված են արյան մեջ բորբոքային մարկերների մակարդակի բարձրացման հետ, ինչը կարող է բացասական ազդեցություն ունենալ ինչպես հոդերի, այնպես էլ այլ բորբոքային վիճակների վրա (օրինակ՝ սրտանոթային հիվանդություն, շաքարախտ): Բացի դրանից, հացահատիկի պարզ կառուցվածքի շնորհիվ նրա ածխաջրերը, երբ մարսվում են, արագ քայքայվում են և վերածվում շաքարի, ինչը նույնպես որոշակի հետևանքներ է ունենում։ Ռաֆինացված ձավարեղենի օրինակներ կարող են լինել սպիտակ հացը, սպիտակ բրինձը, ցանկացած թխվածքաբլիթ»,- ըստ shantnews-ի՝ ասել է Տոլմասովան։
Այնուամենայնիվ, նա նշել է, որ գիտական ուսումնասիրությունները որևէ կապ չեն գտել հացահատիկի օգտագործման և բորբոքային պրոցեսների զարգացման միջև։
«Ամբողջական ձավարեղենը հարուստ է B խմբի վիտամիններով և հակաօքսիդանտներով, որոնք պաշտպանում են մարմնի բջիջները վնասից: Այս հացահատիկը պարունակում է մեծ քանակությամբ բջջանյութ, որը կապում է «վատ» խոլեստերինի ճարպաթթուները՝ արագորեն հեռացնելով դրանք օրգանիզմից։ Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ ամբողջական ձավարեղենի օգտագործումը կարող է նվազեցնել շաքարախտի, արյան բարձր ճնշման և սրտի հիվանդությունների վտանգը: Բացի դրանից, հացահատիկները մեր աղիների օգտակար միկրոֆլորայի սնուցման աղբյուր են, ինչը նույնպես մեծ նշանակություն ունի»,- հավելել է բժիշկը։
Այս առումով էնդոկրինոլոգը խորհուրդ է տվել նախապատվությունը տալ հացահատիկին և դրանցից պատրաստված մթերքներին՝ ի տարբերություն ռաֆինացվածի։
«Ապրանք գնելիս ուշադրություն դարձրեք դրանց կազմի նկարագրությանը։ Հաճախ արտադրողները պարզապես շագանակագույն ներկ են ավելացնում որոշ թխված ապրանքների վրա, որպեսզի դրանք ամբողջական հացահատիկի տեսք ունենան: Որպես արտադրանքի առաջին բաղադրիչ փնտրեք «ամբողջական հացահատիկը», – եզրափակել է մասնագետը: