Բաժիններ՝

Պարզվել է սուրճի օգտագործման և երիկամների հիվանդության զարգացման միջև կապը

Տորոնտոյի և Պադուայի համալսարանների գիտնականները պարզել են սուրճի օգտագործման և երիկամների հիվանդությունների առաջացման ռիսկի միջև կապը։ Պարզվել է, որ դա կախված է կոնկրետ մարդու օրգանիզմի գեների տատանումներից։ Ըստ shantnews-ի՝  հետազոտության արդյունքները հրապարակված են JAMA Network Open ամսագրում:

Աշխատանքի ընթացքում 1-ին աստիճանի հիպերտոնիայով 1180 մասնակցի մոտ հետազոտվել են երիկամների ֆունկցիայի խանգարման բիոմարկերներ։ Դիտարկումներն իրականացվել են 7,5 տարի։ Նրանց մոտ, ովքեր չարաշահում են սուրճը CYP1A2 գենի տարբերակով, այս ցուցանիշները երեք անգամ գերազանցում են նորմայից:

Այս ազդեցությունը բացատրվում է նրանով, որ CYP1A2-ը դանդաղեցնում է կոֆեինի նյութափոխանակությունը, ինչի պատճառով էլ խթանիչը վատ է արտազատվում օրգանիզմից և կուտակվում է։ Նման կամավորների մոտ ալբումինուրիայի զարգացման ընդհանուր հավանականությունը յոթ անգամ ավելի մեծ է եղել, հիպերֆիլտրացիան՝ 2,5 անգամ, իսկ հիպերտոնիան՝ 2,8 անգամ։

Կարևոր է նաև օգտագործվող կոֆեինի քանակը: Երիկամների հիվանդության վտանգի տակ գտնվող միակ մարդիկ այն մարդիկ են եղել, ովքեր օրական երեք կամ ավելի բաժակ սուրճ են խմել կամ օրական մոտ 300 միլիգրամ կոֆեին:

Կարդացեք նաև

Հեղինակները կարծում են, որ իրենց հայտնագործությունը բացատրում է, թե ինչու սուրճի և երիկամների հիվանդության վերաբերյալ նախորդ հետազոտությունները անհամապատասխան են եղել: Նախկինում գիտնականներն արդեն պարզել էին, որ կոֆեինը կապված է երիկամների ֆունկցիայի խանգարման և երիկամների անբավարարության հետ, իսկ մյուսները պարզել են, որ սուրճը կարող է պաշտպանել երիկամների հիվանդություններից։ Այնուամենայնիվ, այս բոլոր ուսումնասիրությունները հաշվի չեն առել անհատական ​​գործոնները:

Տեսանյութեր

Լրահոս