К վիտամինի օգտակար հատկությունները

К վիտամինի օգտակարության մասին հավանաբար քչերը գիտեն, սակայն վերջին տարիների հետազոտություններն ապացուցել են, որ այն շատ ավելի օգուտ է տալիս մեր օրգանիզմին, քան կարելի էր ենթադրել։
Ընդունված է, որ բժիշկները հիվանդներին խորհուրդ են տալիս իրենց սննդակարգում ներառել А, Б, С վիտամիններով հարուստ սնունդ, քանի որ սրանք են համարվում օրգանիզմի համար ամենաանհրաժեշտ վիտամինները։ Սակայն չպետք է մոռանալ, որ գոյություն ունեն ոչ պակաս կարևորները։

Եվ այսպես`

Ինչո՞վ է օգտակար К վիտամինը։

К վիտամինն ամրապնդում է ոսկրային ապարատը- К վիտամինի կարևորագույն ֆունկցիաներից մեկը նրա՝ ոսկորների և հոդերի վրա ունեցած ազդեցությունն է։ Այն շատ կարևոր դեր է խաղում ոսկորների ձևավորման և վերականգնման գործում՝ դրանք դարձնելով ավելի ամուր և առողջ։
Բացի դրանից, այս վիտամինը կանխում է ոսկրամկանային համակարգի հիվանդությունները, այնպիսին, ինչպիսին է օստեոպորոզը, որի զոհերը, համաձայն բժշկական հետազոտությունների, դառնում են 45-ից բարձր կանայք։
Նրանց, ովքեր հակված են ոսկրային հիվանդությունների, բժիշկները կանխարգելման նպատակով խորհուրդ են տալիս իրենց սննդակարգում ընդգրկել К վիտամինով հարուստ մթերքներ։

Կարդացեք նաև

К վիտամինը՝ քաղցկեղի դեմ- Անցկացված հետազոտությունները ցույց են տվել, որ К վիտամինն օժտված է քաղցկեղային հիվանդությունների դեմ պայքարի համար անհրաժեշտ վիտամիններով։
Պատահական չէ, որ քաղցկեղով տառապող հիվանդներին բժիշկները նշանակում են K վիտամինով հարուստ սնունդ, որոնց թվում են սպանախը և բրոկկոլին։

K վիտամինն օգնում է իջեցնել արյան զարկերակային ճնշումը- K վիտամինը խորհուրդ է տրվում նաև այն անձանց, ովքեր տառապում են զարկերակային բարձր ճնշմամբ։
Սննդակարգում K վիտամինով հարուստ սննդի ընդգրկումը կօգնի իջեցնել և կարգավորել արյան ճնշումը և կանխել սրտանոթային տարատեսակ հիվանդությունները։

K վիտամինը լավացնում է տեսողությունը- Այն, որ գազարը տեսողությունը լավացնելու փորձված ժողովրդական միջոց է, հայտնի է բոլորին։ Բայց ոչ բոլորը գիտեն, թե ինչքան օգտակար է K վիտամինը բոլոր նրանց համար, ովքեր մտահոգված են իրենց աչքերի առողջության համար։ Այս վիտամինն ունակ է ոչ միայն լավացնել տեսողությունը, այլև կանխել տեսողական շատ վտանգավոր հիվանդություններ։

K վիտամինը խթանում է ուղեղի աշխատանքը– K վիտամինը նպաստում է ուղեղի բավարար աշխատանքին։
Լավ հիշողությունը, կենտրոնացվածության բավարար մակարդակը, ուշադրությունը, հենաշարժողական համակարգի ֆունկցիաների խանգարումների բացակայությունը մարդկային ուղեղի առողջ ու բնական աշխատանքի վկայությունն են։
Իսկ ուղեղի առողջության համար կարելի է հոգալ՝ ճիշտ սննդակարգի հետևելով, ուտելով К վիտամինի բարձր պարունակությամբ մթերքներ։

К վիտամինն օգնում է ստամոքսի ցավերի ժամանակ- Եթե դու հաճախ ես ունենում ստամոքսի խնդիրներ, ապա քո սննդակարգից չպետք է պակասեն К վիտամին պարունակող մթերքները։

Այժմ ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում այն մթերքների ցանկը, որոնցում շատ է պարունակվում К վիտամին.

  • Ավոկադո
  • Նեխուր
  • Բրոկկոլի
  • Անյուղ միս
  • Սալոր
  • Բրյուսելյան կաղամբ
  • Ծաղկակաղամբ
  • Ծնեբեկ
  • Սպանախ
  • Լյարդ
  • Թուզ
  • Կիվի
  • Կաթ
  • Կանաչ սալաթ
  • Ոսպ
  • Ճակնդեղ
  • Դեղձ
  • Կանաչ սոխ
  • Լոլիկ
  • Խաղող

 

Պատրաստեց ԳՈՀԱՐ ՍԱՎԶՅԱՆԸ

 

Տեսանյութեր

Լրահոս