Ամենաշատ քանակությամբ կալցիում պարունակող մրգերի տասնյակ
Կալցիումն անհրաժեշտ է ամուր ատամների և ոսկորների աճի պահպանման, նյարդային համակարգի, մկանային կծկումների և հատուկ հորմոնների ու էնզիմների արտազատման համար:
Կալցիումի անբավարարությունը կարող է հանգեցնել մատների և ոտնաթաթերի թմրածության, մկանային ցավերի, ցնցումների, ախորժակի կորստի, և սրտի անբավարարության:
Կալցիումի ընդունման օրական քանակը պետք է լինի 1000 մգ, ներկայացնում ենք կալցիումով հարուստ մրգերը:
1 Թզի չիր
| 100գ չրի մեջ առկա կալցիումի քանակը | 1բաժակ չրի մեջ առկա կալցիումի քանակը | կալցիումի քանակը 1 թզի մեջ |
| 162մգ | 241մգ | 13մգ |
| 16% օրական արժեքը | 24% օրական արժեք | 1% օրական արժեք |
2: Ռևանդենի կամ խավարծիլ, ревень (եփած)
| Կալցիումի քանակը 100գ ռևանդենու մեջ | 1բաժակում |
| 145մգ | 348մգ |
| 15% օ.ա | 35% օ.ա |
3: Խուրմա
| Կալցիումի քանակը 100գ խուրմայի մեջ | 1 խուրմայի մեջ |
| 64մգ | 15.36մգ |
| 6% օ.ա | 2% օ.ա |
4: Քումքվատ/ Кумкват
| 100գ-ում | 1քումքվատի մեջ |
| 62մգ | 12մգ |
| 6% օ.ա | 1% օ.ա |
5: «Փշոտ տանձ» / Opuntia vulgaris, կակտուսի տեսակ
| 100գ տանձի մեջ կալցիումի քանակը | 1 բաժակում | 1 տանձի մեջ |
| 56մգ | 83մգ | 58մգ |
| 6% օ.ա | 8% օ.ա | 6% օ.ա |
6: Ծիրանաչիր
| կալցիումի քանակը 100գ ծիրանաչրի մեջ | 1 բաժակում |
| 55մգ | 71.5մգ |
| 6% օ.ա | 7% օ.ա |
7: Նարինջը և թուրինջը
| Կալցիումի քանակը 100 գ-ում | 1բաժակում | 1 նարինջում |
| 43մգ | 71մգ | 60մգ |
| 4% օ.ա | 7% օ.ա | 6% օ.ա |
8: Սալորաչիր
| 100գ-ում | 1բաժակում |
| 43մգ | 75մգ |
| 4% օ.ա | 7% օ.ա |
9: Թութ
| 10գ-ում | 1բաժակում |
| 39մգ | 55մգ |
| 4% օ.ա | 5% օ.ա |
10: Կիվի
| 100գ-ում | 1 բաժակում | 1 կիվի մեջ |
| 34մգ | 60մգ | 26մգ |
| 3% օ.ա | 6% օ.ա | 3%օ.ա |
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Լիլիթ Հարությունյանը











