Ամենատարածված վտանգավոր մթերքները, որոնք հաճախ են տալիս երեխաներին
Կաթնամթերքը, հյութերը և նախաճաշի հացահատիկները ամենաանառողջ մթերքներից են, որոնցով ծնողները հաճախ կերակրում են իրենց երեխաներին: Այս մասին «Газета.Ru»-ին ասել է մանկական էնդոկրինոլոգ, դիետոլոգ, բ.գ.թ. Օքսանա Միխալևան:
Նախ, նրա խոսքով, դա վերաբերում է քաղցր կաթնամթերքին, ինչպիսիք են յոգուրտները, արդյունաբերական կաթնաշոռը, քաղցր կաթնաշոռը, ջնարակված պանրով կաթնաշոռը։
«Նման արտադրանքի հիմնական վտանգն այն է, որ շատ դեպքերում դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ շաքար, կոնսերվանտներ, կայունացուցիչներ, ներկանյութեր, բուրավետիչներ, համի ուժեղացուցիչներ և այլ հավելումներ, որոնք չի կարելի առողջ անվանել: Իհարկե, կան բացառություններ, այնպես որ դուք միշտ պետք է նայեք բաղադրությանը: Սակայն եթե երեխան հակված է ավելորդ քաշ հավաքելու, ապա ավելի լավ է սննդակարգից ամբողջությամբ բացառել նման մթերքները»,- ըստ shantnews-ի՝ ասել է Միխալևան։
Նա նաև ուշադրություն է հրավիրել երեխաների համար մրգահյութերի, հատկապես արդյունաբերական արտադրության և այլ քաղցր ըմպելիքների, ոչ պարտադիր գազավորված ըմպելիքների վտանգավորության վրա։
«Մրգահյութերը քիչ վիտամիններ ունեն, մանրաթելեր և բավականին բարձր կալորիականություն: Հեղուկ ձևով կալորիաներ ստանալով՝ մարմինը լիարժեք չի զգում, ուստի սովորաբար դրան հաջորդում են որոշ այլ մթերքներ։ Բացի դրանից, մեծ քանակությամբ ֆրուկտոզայի օգտագործումը կապված է գիրության և շաքարախտի զարգացման հետ: Ինչ վերաբերում է խմիչքներին, ապա ավելի լավ է երեխաներին առաջարկել միայն ջուր և բնական կաթնամթերք»,- նշել է մանկական էնդոկրինոլոգը։
Մթերքների մեկ այլ կատեգորիա, որը բացառվում է սննդակարգից, ըստ բժշկի, պատրաստի նախաճաշերն են։ Գովազդի շնորհիվ շատ ծնողների մոտ տպավորություն է ստեղծվում, որ դրանք պատրաստված են բնական հացահատիկներից և պարունակում են վիտամիններ և հանքանյութեր։
«Դրանք իրականում պարունակում են շատ կալորիաներ և շաքար: Բացի դրանից, արտադրության գործընթացում հացահատիկները մշակվում են այնպես, որ կորցնում են բջջանյութը, վիտամիններն ու հանքանյութերը։ Ուստի ավելի լավ է պատրաստի նախաճաշերը փոխարինել բնական ձավարեղենով կամ մյուսլիով։ Կարևոր է, որ մյոսզլին շաքարավազ չպարունակի։ Շիլայի մեջ կարելի է լցնել մրգեր, չրեր, ընկույզներ կամ սերմեր»,- խորհուրդ է տվել Միխալեւան։
Նա նաև ասել է, որ եթե երեխան քաղցրավենիք է ուզում, ապա կարևոր է ընտրել «ճիշտ քաղցրավենիք»: Օրինակ՝ շոկոլադը, մարմելադը և պաղպաղակը կարելի է դասակարգել որպես առողջ քաղցրավենիք՝ պայմանով, որ դրանք քիչ լինեն երեխայի սննդակարգում։
«Դպրոցում ծնողները հաճախ իրենց երեխային տալիս են թեթեւ ածխաջրեր պարունակող ուտելիքներ: Օրինակ՝ թխվածքաբլիթներ կամ չոր սնունդ։ Այնուամենայնիվ, պետք է հասկանալ, որ նման նախուտեստները հագեցվածության զգացում չեն տալիս, ոչ մի օգուտ չեն տալիս և երեխային սովորեցնում են անառողջ ուտելու վարքագծին: Ավելի լավ է դրանք փոխարինել ընկույզով, չրերով, թարմ մրգերով, բանջարեղենով, հացահատիկային հացից պատրաստված սենդվիչով՝ մի կտոր պանրով կամ բնական մսով, կաթնաշոռային ուտեստներով»,- եզրափակել է բժիշկը։