Բաժիններ՝

Գաստրոէնտերոլոգը թվարկել է մթերքներ, որոնք օգնում են ազատվել այրոցից

Այրոցը կարող է առաջանալ տարբեր պատճառներով, ուստի կարևոր է խորհրդակցել բժշկի հետ՝ ճշգրիտ ախտորոշում կատարելու և արդյունավետ թերապիա որոշելու համար՝ սննդային ուղղումից մինչև դեղորայքային թերապիա: Այս մասին Газета.Ru-ին հայտնել է էնդոսկոպիստ, գաստրոէնտերոլոգ, սննդաբան Անաստասիա Չիժիկովան։

«Ախտանիշների ի հայտ գալու ժամանակ կարող են ժամանակավորապես դեղեր ընդունել՝ անհանգստությունը թեթևացնելու համար: Բայց սա պետք է լինի եզակի դեպք, այլ ոչ թե խնդրի մշտական ​​«քողարկում»»,- զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգը։

Խոսելով մթերքների մասին, որոնք կարող են օգնել թեթևացնել այրոցի ախտանիշները, բժիշկը նշել է սովորական ջուրը։

«Ջուրը կարող է օգնել թեթևացնել այրոցը, հատկապես թեթևակի ալկալային ջուրը (սեղանի հանքային ջուր): Օգտագործելուց առաջ անհրաժեշտ է գազը բաց թողնել, որպեսզի ավելի չգրգռվի կերակրափողի լորձաթաղանթը։ Թեթևակի ալկալային ջուրն օգնում է նվազեցնել ստամոքսում թթվի ագրեսիվ ազդեցությունը և վերացնել այրոցը, ինչպես նաև վերականգնել օրգանիզմի ջրային հավասարակշռությունը, որը կարող է խախտվել այրոցից»,- ասել է Չիժիկովան։

Կարդացեք նաև

Նաև, ըստ նրա, որոշ հացահատիկներ և ժելեն կարող են օգնել թեթևացնել այրոցը, հատկապես վարսակի ալյուրը, կտավատի սերմը և բրնձի շիլան: Սրանք օգնում են նվազեցնել ստամոքսի թթվայնությունը և հանգստացնել կերակրափողի լորձաթաղանթը:

«Անհրաժեշտ է ուտել շիլա և դոնդող, երբ այրոց ունես։ Շիլան պետք է եփել ջրի մեջ՝ առանց կաթ ավելացնելու: Պետք է փոքր չափաբաժիններով օգտագործել շիլա և դոնդող։ Չի կարելի դրանք ուտել քնելուց առաջ կամ սնվելուց անմիջապես հետո»,- հավելել է մասնագետը։

Մեկ այլ մթերք, որը կարող է օգնել թեթևացնել այրոցի ախտանիշները, բանանն է: Ինչպես բժիշկն ասել է, այն ունի հակաթթվային հատկություն, այսինքն՝ օգնում են նվազեցնել աղաթթվի ագրեսիվ ազդեցությունը ստամոքսում։ Իսկ բանանի օսլան ծածկում է կերակրափողի և ստամոքսի լորձաթաղանթները։

«Որոշ ֆերմենտացված կաթնամթերք, ինչպիսիք են ացիդոֆիլուսը, կեֆիրը և բնական մածունը, կարող են օգնել թեթևացնել այրոցը: Դրանք պարունակում են օգտակար բակտերիաներ, որոնք օգնում են պահպանել միկրոֆլորայի առողջ հավասարակշռությունը մարսողական տրակտում»,- ըստ shantnews-ի՝ ասել է Չիժիկովան։

Միաժամանակ նա նշել է, որ եթե դուք թաքնված անհանդուրժողականություն ունեք կաթնամթերքի նկատմամբ կամ եթե այրոցը ձեզ պարբերաբար անհանգստացնում է, ապա պետք է ձեռնպահ մնաք ֆերմենտացված կաթնամթերքից։

«Բանջարեղենները, ինչպիսիք են կարտոֆիլը, գազարն ու նեխուրը, օգնում են չեզոքացնել թթունը և հանգստացնել մարսողական տրակտը: Անյուղ միսն ու ձուկը այրոց չեն առաջացնում և հեշտությամբ մարսվում են։ Կոճապղպեղն ունի հակաբորբոքային հատկություն և կարող է օգնել նվազեցնել այրոցը: Երիցուկի թեյն իր հանգստացնող հատկության շնորհիվ կարող է օգնել նաև նվազեցնել ախտանիշները»,- հավելել է գաստրոէնտերոլոգը։

Վերջում մասնագետը կիսվել է այրոցից ազատվելու լրացուցիչ խորհուրդներով։ Այսպիսով, նա ասում է, որ դուք պետք է խուսափեք սննդից և խմիչքներից, որոնք կարող են այրոց առաջացնել, ինչպիսիք են ճարպային, տապակած և կծու սնունդը, սուրճը, ալկոհոլը և գազավորված ըմպելիքները: Պետք է ուտել դանդաղ՝ մանրակրկիտ ծամելով, քիչ չափաբաժիններով։ Ուտելուց հետո պետք է խուսափել ծանր առարկաներ բարձրացնելուց։

«Ավելի լավ է քնել մահճակալի գլուխը բարձրացրած։ Ընտրեք լայն հագուստ, որը չի սեղմում ստամոքսը: Մի մոռացեք նաև ֆիզիկական վարժությունների մասին։ Հնարավորության դեպքում նվազեցրեք սթրեսը: Եթե ​​այրոցը ձեզ հաճախակի կամ խիստ անհանգստացնում է, դիմե՛ք բժշկի»,- եզրափակել է Չիժիկովան։

Տեսանյութեր

Լրահոս