Բժիշկը բացահայտել է գազի վառարանների վտանգներն առողջության համար
Գազօջախները շատերի համար առօրյա կյանքի ծանոթ մասն են, սակայն հարկ է հիշել, որ դրանք արտադրում են առողջության համար վտանգավոր նյութեր: Բժիշկ, էնդոկրինոլոգ Յուլիա Սորոկինան «Իզվեստիային» պատմել է, թե ինչպես նվազագույնի հասցնել ռիսկերը:
«Երբ գազ է այրվում, առաջանում է քիմիական տարրերի մի ամբողջ համալիր։ Գազի այրիչները կարող են արտանետել ածխածնի օքսիդ և մերկապտանի հետքեր: Մերկապտանն օգտագործվում է բնական գազի նույնականացման համար, որպեսզի արտահոսքի տեխնիկները կարողանան հայտնաբերել արտահոսքը: Այս քիմիական նյութը թունավոր է, և այն օգտագործվում է առօրյա կյանքում նվազագույն չափաբաժիններով։ Խոհանոցում մարդը ոչ միայն շնչում է վտանգավոր տարրեր, այլև ուտում է ուտեստներ, որոնցում կարող են նստել այրման արտադրանքը»,- shantnews-ի փոխանցմամբ՝ պարզաբանել է մասնագետը։
Նրա խոսքով, կենցաղային գազի վտանգի առաջացման գործոնների երկու խումբ կա. Առաջինը կապված է բնական գազի այրման գործընթացի հետ։ Նույնիսկ ամբողջական այրման դեպքում օդում ավելանում է ածխաթթու գազի կոնցենտրացիան։ Շատ դեպքերում գազն ամբողջությամբ չի այրվում՝ առաջացնելով թունավոր նյութեր, ինչպիսիք են ածխածնի օքսիդը, ծծմբի երկօքսիդը, ազոտի օքսիդները, ֆորմալդեհիդը և բենզպիրենը։ Ածխածնի երկօքսիդի կոնցենտրացիան կարող է բազմիցս գերազանցել նորման՝ հանգեցնելով գլխացավի, ալերգիայի, վատթարացման և իմունիտետի թուլացման։