Դարչինն օգնում է կայունացնել գլյուկոզայի մակարդակն արյան մեջ, իսկ հոտը նպաստում է ուղեղի աշխատանքին․․․
Հիշարժան փաստեր եւ պատմություններ
-1 ճ/գ դարչինը պարունակում է 1.4 գ մանրաթել, նաեւ կալցիումի եւ երկաթի լավ աղբյուր է։ Դարչինի ձողիկները պարունակում են նաեւ վիտամին A եւ այլ խմբի վիտամիններ։
-Բժշկության մեջ դարչինն օգտագործվում է նաեւ շաքարային դիաբետը բուժելու համար:
-Նաեւ բժշկական հետազոտությունները ցույց են տվել, որ դարչինն օգնում է կայունացնել գլյուկոզայի մակարդակն արյան մեջ, եւ ապացուցվել է, որ դարչինի հոտը նպաստում է ուղեղի աշխատանքին։
-Դարչինը նաեւ շատ է օգտագործվում ատամների համար նախատեսված հեղուկների եւ մածուկների մեջ։
-Դարչինի փոքր ծառից կարող են ստանալ շուրջ 5 կգ դարչին, կարող է լինել կոտրված, իսկ բարակ կեղեւները կլորանում են եւ դառնում մեզ հայտնի դարչինի ձողիկները։ Դարչինի ծառերն աճում են բնական ճանապարհով եւ ճյուղերի կտրումից հետո արագ վերականգնվում են։
-Հռոմեական կայսրության ժամանակ դարչինը շատ թանկ համեմունք էր, այն 15 անգամ ավելի արժեր, քան արծաթը։
-Փաստերը ցույց են տալիս, որ դարչինի մշակումը սկսվել է շատ վաղուց Շրի Լանկայում։ 1536-ին պորտուգալացիները ներխուժեցին Շրի Լանկա եւ նրա թագավորից ամեն տարի պահանջեցին վճարել 110000 ֆունտ դարչին։
-1 դար հետո, երբ նիդերլանդացիները գրավեցին Շրի Լանկան, դարչինի մշակման համակարգ ստեղծեցին, որը շարունակում են օգտագործել առ այսօր։