Բաժիններ՝

Բժիշկը հերքել է շաքարավազի մասին ամենատարածված առասպելները

Շաքարն ամենահակասական ապրանքներից է, որի շուրջ տասնամյակներ շարունակ առասպելներ են պտտվում, որոնց հետևելով ոչ միայն չի կարելի մոտենալ առողջ սննդակարգին, այլ նույնիսկ վնասել օրգանիզմին։ Բժիշկ, սննդաբան Դարիա Ռուսանովան Газета.Ru-ին պատմել է շաքարի մասին հիմնական առասպելների մասին։

Առաջին սխալ կարծիքն այն է, որ շաքարավազը միանշանակ վնասակար է ձեզ համար:

«Ընդհակառակը, շաքարը շատ օգտակար է մեր օրգանիզմի համար, քանի որ գլյուկոզան բջիջների հիմնական էներգիայի նյութն է։ Առանց շաքարի, ինչպես առանց աղի, մեր մարմինն իրականում չի կարող լիարժեք գործել: Շատ շաքարավազը վնասակար է. Մաքուր շաքարի օրական ընդունումը կազմում է 25 գրամ կամ 6 թեյի գդալ մեկ անձի համար։ Բայց այս նորմը հաշվարկելիս չպետք է մոռանալ թաքնված շաքարի մասին, որը կարող է լինել խանութից գնված պատրաստի մթերքների մեջ։ Սրանք սոուսներ են, այդ թվում՝ հայտնի և սիրելի կետչուպը, երշիկեղենը, կիսաֆաբրիկատները, քաղցր յոգուրտները և այլն։ Այսպիսով, ինքներս չնկատելով դա, մենք կարող ենք շատ ավելի շատ շաքար ուտել, քան անհրաժեշտ է օրգանիզմին։ Այստեղից էլ առաջացել է շաքարավազի վտանգի մասին առասպելը: Մենք պետք է ուշադիր ուսումնասիրենք պիտակները և հաշվարկենք շաքարի պարունակությունը մեր գնած բոլոր մթերքներում:

Եթե ​​անգամ փաթեթավորման վրա գրված է, որ այն շաքարավազ չի պարունակում, անհրաժեշտ է ուսումնասիրել կազմը։ Առաջին հերթին պետք է ուշադրություն դարձնել առաջին 3-4 դիրքերին։ Այնտեղ ամենաշատ պարունակվող բաղադրիչները թվարկվելու են նվազման կարգով: Նույնիսկ եթե այնտեղ շաքար չկա, բայց, օրինակ, նշված են եգիպտացորենի օշարակ, լևուլոզա, դեքստրոզա, սա նույն շաքարն է, պարզապես այլ անունով: Եվ սա նույնպես պետք է հաշվի առնել հաշվարկելիս։ Սպառված շաքարի քանակությունը վերահսկելու լավագույն միջոցը սեփական սնունդը պատրաստելն է», – ասել է փորձագետը:

Առողջ ապրելակերպի կողմնակիցների շրջանում ոչ պակաս տարածված է այն թյուր կարծիքը, որ ֆրուկտոզան ավելի առողջարար է, քան շաքարը: Բայց դա ճիշտ չէ։

«Ֆրուկտոզան նույնն է, ինչ շաքարը: Այն բնականորեն հայտնաբերված է մրգերում: Բայց, ի տարբերություն շաքարի, ֆրուկտոզան չի ներծծվում մեր մարմնի յուրաքանչյուր բջիջի կողմից, միայն լյարդը կարող է այն մշակել: Հետևաբար, եթե սովորական շաքարի փոխարեն անցնեք ֆրուկտոզայի, այս օրգանը ենթարկվում է սթրեսի, ինչը կարող է նույնիսկ հանգեցնել լյարդի ճարպային հիվանդության (հեպատոզ) զարգացմանը: Բացի դրանից, ֆրուկտոզան չի ապահովում այն ​​էներգետիկ ֆունկցիան, որն ապահովում է շաքարը օրգանիզմին, այսինքն՝ էներգիա չի տալիս։ Մրգերի մեջ ֆրուկտոզա պարունակվում է նվազագույն քանակությամբ և խառնվում է սննդային մանրաթելերի հետ, ինչը թույլ չի տալիս այն արագ ներծծվել բջիջներում՝ առաջացնելով ինսուլին»,- ըստ shantnews-ի՝ հավելել է սննդաբանը։

Առասպելն այն մասին, որ պետք է հրաժարվել շաքարից և անցնել քաղցրացուցիչների, հատկապես տարածված է դարձել վերջին մի քանի տարիներին։

«Նախ, բոլոր տեսակի արհեստական ​​քաղցրացուցիչները՝ սուկրալոզը, ասպարտամը, ցիկլոմատը, կարող են նպաստել 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացմանը այն մարդկանց մոտ, ովքեր նախկինում չեն տառապել դրանից: Երկրորդ, ցանկացած քաղցրացուցիչ, նույնիսկ բնական, ավելի քաղցր են, քան ինքը՝ շաքարը: Նման քաղցրացուցիչների համակարգված օգտագործումը կարող է հանգեցնել նրան, որ մարդը պարզապես դադարում է բնական մրգերի համը քաղցր ընկալել, քանի որ ընկալիչները մշտապես գտնվում են հիպերտոնիայի մեջ»,- եզրափակել է բժիշկը։

 

Տեսանյութեր

Լրահոս