Որքան բանջարեղեն պետք է ուտել աղիների քաղցկեղից խուսափելու համար
Գաստրոէնտերոլոգ, բ.գ.թ. Սերգեյ Վյալովը խոսել է սնուցման սխալի մասին, որը կարող է հանգեցնել քաղցկեղի զարգացման։
Ինչպես բժիշկն ասել է իր Telegram ալիքում, աղիների նորմալ աշխատանքի համար անհրաժեշտ է մանրաթել, որը պարունակվում է բանջարեղենում։ Ամեն օր պետք է ուտել առնվազն 300-400 գ բանջարեղեն, պարզաբանում է «Ռեգնում» գործակալությունը։
«Ձեզ անհրաժեշտ բանջարեղենի քանակը կախված է դրանց բջջանյութի պարունակությունից. ձեզ անհրաժեշտ է օրական մոտ 30 գրամ: Միջին հաշվով 100 գ բանջարեղենը պարունակում է 7-ից 10% բջջանյութ»,- ըստ shantnews-ի՝ նշել է բժիշկը։
Ինչպես պարզաբանել է Վյալովը, աղիներում միայն բույսերից բջջանյութ է մնում, գրում է Life.ru-ն։ Սպիտակուցները, ճարպերը և ածխաջրերը գրեթե ամբողջությամբ ներծծվում են մարսողական համակարգի վերին մասերում: Բացի դրանից, մանրաթելն օգնում է խուսափել ոչ միայն հաստ աղիքի, այլեւ թոքերի ու շագանակագեղձի քաղցկեղից, նշում է aif.ru կայքը։
Վյալովն ընդգծել է, որ հատկապես վտանգավոր է տապակած մսի չարաշահումը։ Բացի դրանից, քաղցկեղի առաջացման վտանգը, զգուշացրել է բժիշկը, մեծանում է մեկ տեղում երկար նստելու սովորության և մշտական սթրեսի պատճառով։ Սննդակարգում բանջարեղենի բավարար առկայությունը նվազեցնում է աղիներում բորբոքման վտանգը, նշում է Pravda.Ru-ն։